Ekonomija
OČEKIVALI REKORDNU 2016.

Voćarima jedva tri kune za jabuke, a trgovci traže 12
Objavljeno 24. kolovoza, 2016.

Godina u voćarstvu trebala je biti rekordna, no ona je zbog proljetnog mraza, tuča i orkanskih vjetrova, a za što su proglašavane i elementarne nepogode, za voćare poražavajuća, i u proizvodnom i ekonomskom smislu.

Jer, samo štete od mraza su 500 milijuna kuna, a one od tuče i vjetrova još uvijek se zbrajaju. Voćnjaci na istoku zemlje u velikom broju slučajeva porušeni su cijeli, a naknada za štete dosad nije isplaćena. Voćare se, kaže predsjednik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Banjavčić, upućuje na novu vladu, da od nje traže rebalans proračuna. Odrazilo se to, naravno, na rast cijena voća, pogotovo najtraženije jabuke, čija je berba na početku. Banjavčić procjenjuje da će joj cijena ići gore i više od 50 %, a tu je i činjenica da stara jabuka nije prodana.

– Očito da neki mehanizmi djeluju pogrešno i da lanjska berba nije rasprodana. Sada je cijena nove jabuke druge klase 6-7, a prve 12-13 kuna.

Obilaze ih strani kupci

Berba će biti vrlo loša jer, osim što puno površina nije uopće u rodu – šteta je i 100-postotna, posljedice mraza vidljive su i kod plodova koji su ostali, a u inozemstvu, na zapadu, u takvim situacijama stvar rješavaju tako da postojeću klasu podižu za jednu više, druga klasa postaje prva, i to je jedan oblik pomoći. No, u nas toga ima jako puno i treba vidjeti količine oštećenoga voća. U svakom slučaju, u normalnoj klasifikaciji se popušta i to je još uvijek dobro. Jer, očekivanja su bila proizvodnja više od 100.000 tona, a sumnjam da ćemo zbog svih nepogoda dobiti 30-40 tisuća tona jabuka. Stradalo je i drugo voće poput šljive i dr., no zato će mandarinka ostvariti maksimalan urod – 80-100 tisuća tona pa taj agrum prati problem prodaje, njezine 3/4 trebalo bi izvesti.

Voćar i predsjednik udruge “Voćar - Đakovština” Josip Đelagić sada, na početku berbe, kaže kako je jabuke u Slavoniji nakon čak tri nepogode u jednoj godini 50 % manje od punog roda. U ovoj regiji štete su od 20 % do totalnih. “Od tih preostalih 50 % prve klase će biti pola, a ostalo su druga i treća. Nismo nikada u jednoj godini tri štete imali, a već tri godine ni lipe ne dobijemo”, kaže Đelagić.

- Strani kupci već obilaze naše voćare, nude im veću cijenu i naši će veletrgovci morati dati veću cijenu, no oni još nisu platili prošlu godinu voćarima. Nadalje, skidaju cijene, nude voće pod damping i prevaljuju to na leđa voćara, pa oni dolaze u poziciju da zatvaraju voćnjake. I do 1000 hektara voćnjaka bit će zapušteno jer se ljudi od sadašnjih prihoda ne mogu održati - upozorava Banjavčić.

Da su voćari ovih dana zausti ponudama stranih kupaca potvrđuje i Đelagić na primjeru slavonskih proizvođača.

Sve što se izveze je manjak za Hrvatsku

- U Slavoniji imamo ponuda kao nikada dosad jer cijela sjeverna RH nema jabuke, kao ni nama najbliži dio Slovenije, Mađarske. Javljaju se i Slovenci. Plasman će ići unutar RH, ali će se čak i izvoziti. U Italiju, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, a sve izvezeno bit će manjak za Hrvatsku, što će nadoknaditi šverceri, veletrgovci. Strani kupac plaća odmah, a ovdje se čeka i 5 - 7 mjeseci. Još nitko ne govori o cijeni, a mi Slavonci dogovorili smo se za prvu klasu da joj proizvođačka cijena ne može ići ispod 3 kune, a to je na policama jabuka od 10, 11, 12 kuna - kaže Đelagić.

U HVZ-u ističu problem sustava trženja voćem u nas. “Mi, voćari, tražimo direktnu prodaju, da kao njegovi proizvođači, možemo upravljati njime do konačne potrošnje, a to sada s našim proizvodom čine trgovački lanci. U Hrvatskoj nema konsenzusa da bi to vlada htjela eliminirati pa će se dogoditi da ćemo jabuku u lancima plaćati 3 eura”, upozorava čelnik HVZ-a Banjavčić.

Suzana ŽUPAN

Željko Banjavčić

predsjednik HVZ-a

ČAK 65 % LANJSKE JABUKE PRODANO NA AKCIJAMA

- Čak 65 % lanjske jabuke prodano je na akcijama po cijenama koje su za voćare ispod svake računice. Lanci tako privlače umirovljenike i druge kupce, a to udara po našem džepu. Poljoprivredna politika gura nas u udruživanje u proizvođačke organizacije, a mi moramo dati jabuku nekom trgovcu u skladište da nam ju proda, dok mi preko fondova realiziramo gradnju hladnjača. Vlast bi trebala početi shvaćati tu situaciju i tražiti ozbiljna rješenja.

NORMALNO JE DA JE KRALJICA VOĆA SKUPLJA OD BANANE

S cijenama na polici i do 12-13 kuna, najčešće uspoređuju kupci, domaća jabuka skuplja je od uvezene, egzotične banane. “Posve je normalno da je jabuka skuplja od banane jer jabuka je proizvod sjeverne polutke. Jabuka je u proizvodnji jedno od najskupljih voća i u svijetu. Drugo po redu voće je naranča, treća je mandarinka, a četvrta je banana, koja se godinama dobivala besplatno zahvaljujući mehanizmu da je skupo stajanje u luci, pa se davala besplatno jer robu nisu više mogli bacati u more. To je dovelo do razmišljanja da je banana skuplja od jabuke, a zapravo to nije točno - kaže prvi čovjek Voćarske zajednice.

Možda ste propustili...

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike