Regija
EUROPSKI DAN SJEĆANJA

Vijenci za stradale u logoru Glates
Objavljeno 23. kolovoza, 2016.

POŽEGA

Udruga ratnih veterana “Hrvatski domobran” ogranak Požega obilježila je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz spomenik hrvatskim žrtvama u Mlinskoj ulici u Požegi europski Dan sjećanje na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima i sjećanje na žrtve komunističkih zločina uz spomenik žrtvama logora Glates. Udruga Hrvatski domobran podignula je ovaj spomenik uz ulaz u požešku vojarnu, vojnog kompleksa gdje je u 2. svjetskom ratu bio logor pod ustaškom komandom, a koji je nastavio raditi i u poraću pod partizanskom komandom.

Sve nazočne pozdravio je i zahvalio na dolasku Davor Balešić, tajnik požeškog ogranka “Hrvatskog domobrana”, a sjećanje na navedene događaje iznio je Dragan Franić, predsjednik udruge i sudionik vremena križnih putova i stradanja. On je istaknuo da završetkom rata nisu završila stradanja Hrvata, posebno hrvatskih vojnika koji su stradavali od Bleiburga, križnih putova, do ovog logora u Požegi. Ovdje je, kako kaže Franić, pobijen cvijet hrvatske mladosti, mladi ljudi koji još nisu ni imali svoje potomke.

Vijence su položila i izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Požeško-slavonske županije na čelu s županom Alojzom Tomaševićem, grada Požege na čelu s dogradonačelnicima Mariom Pilonom, Darkom Puljašićem i predsjednikom vijeća Ninom Smolčićem, predstavnici hrvatske vojske i policije, predstavnici općine Velika, načelnik Vlado Boban iz Jakšića, predsjednik vijeća Boško Obradović te nekolicina građana kojima je netko od bliže rodbine stradao u tom logoru. Kratku molitvu održao je vojni kapelan Željko Volarić.AGM Kruna

Možda ste propustili...

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike