Regija
200 GODINA ZDRAVSTVA

Zarazna bolnica u Cerni i vidar-kirurg u Babinoj Gredi
Objavljeno 24. kolovoza, 2016.

ŽUPANJA

U povodu obilježavanja Dana grada i blagdana Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika župe, jučer je u Pastoralno-kulturnom središtu bl. Alojzija Stepinca predstavljena vrlo vrijedna i bogata monografija Doma zdravlja Županja, autora Zvonimira Stjepanovića.

Trag za buduće naraštaje

O njezinu značenju govorila je ravnateljica Luca Lešić, naglasivši da je još od 2004. godine postojala ideja i želja da se napiše monografija koja će trajno zabilježiti sve važne događaje i osobe u razvoju zdravstva na području županjske Posavine, ali i kontinuitet Doma zdravlja Županja. Cilj je bio ostaviti traga za buduće naraštaje, da imaju temelje za svoj daljnji rad.

- Osjećam ponos što smo u ustanovi bogate povijesti, zahvalnost prema svima onima koji su svojim radom, trudom i požrtvovnošću pridonijeli napretku ustanove, a i obavezu da nastavimo raditi na daljnjem napretku i razvoju medicinske djelatnosti. Da se nastavimo uspješno nositi sa svim izazovima današnjeg vremena, u prvi plan stavljajući pacijenta i pružajući mu što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Da osiguramo budućnost za sve oni koji će doći i raditi nakon nas - poručila je ravnateljica Lešić.

Urednik monografije Zlatko Krtalić, dr. med. spec. radiologije, ustvrdio je da je Dom zdravlja imao i dalje ima stožernu ulogu u liječenju bolesnih ljudi i očuvanju i unapređivanju zdravlja u županjskoj Posavini, a letvica medicinskog standarda visoko je podignuta.

Obuhvaća šest cjelina

Autor Zvonimir Stjepanović priznao je da je priprema moderne monografije s oko 180 stranica bila jako zahtjevan posao, zahvalivši ravnateljici Lešić i svima koji su pomogli u prikupljanju podataka.

- Kao izvor pročitao sam 34 knjige, pregledao puno arhive i bogatu fototeku iz Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera. A obilazio sam i obiteljske kuće i stanove i taj je momenat u pripremi monografije bio jako važan. Svi ti iskazi bivših djelatnika, njihove privatne fotografije i građa dali su plemenitiju i senzibilniju dimenziju. Ova je monografija spoj znanosti, arhive, ali i ljudske duše - poručio je. Monografija obuhvaća šest cjelina – povijest medicine i zdravstvene zaštite na području županjskog kraja, osnivanje i djelovanje Doma zdravlja Županja, djelatnosti Doma zdravlja Županja, zdravstvena skrb u mjestima županjske Posavine, obnovljene poplavljene ambulante i popis djelatnika. Povijest zdravstva u županjskoj Posavini seže još iz vremena Vojne krajine, 200-tinjak godina unatrag, a pisani tragovi pojavljuju se krajem 18. stoljeća. Tada se spominje zarazna bolnica u Cerni i vidar-kirurg u Babinoj Gredi. Godine 1812. u Županji je bila prva primalja Eva Matijević. Od 1954., od kada se vode matične knjige, do danas u Domu zdravlja Županja evidentirano je 1030 djelatnika, što je, ustvrdila je ravnateljica, slika bogatstva te ustanove.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Otvorena prigodna izložba

Na izdavanju monografije čestitali su vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, gradonačelnik Županje Davor Miličević te Boris Lukovnjak u ime Udruge poslodavaca u zdravstvu. Vrlo emotivan govor imao je župnik Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, vlč. Ivan Varoščić. Otvorena je i prigodna izložba u organizaciji Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera, a u glazbenom dijelu nastupili su Marina i Dora Pletikosa, Opća opasnost i TS Kristali.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike