Regija
ODIJELO (NE) ČINI ČOVJEKA

Vlč. Ćorluka: I za vjenčanje
pod misom pristojno odjeveni
Objavljeno 24. kolovoza, 2016.

ĐAKOVO

I dok je policija engleske regije Nottinghamshire nedavno fućkanje za ženama uvrstila u zločine iz mržnje i takvo će ponašanje tretirati kao seksualno zlostavljanje, u Slavoniji je taj “običaj”, koji su mnoge žene doživljavale izrazito neugodnim, odavno izumro. No pristojnost, osobito kod dijela mlađih osoba, može se promatrati prema rječniku ili pak odijevanju. Potonje je kategorija za sebe. Osobito se to odnosi na vjernike, počesto i turiste, koji ulaze u sakralne prostore.

Vlč. Tomislav Ćorluka, župnik đakovačke Župe Svih svetih, podsjeća da mora postojati razlika u odijevanju ovisno o prigodama.

- Postoji razlika kako se odijevamo ako idemo na plažu, šetati ili trčati, ili pak idemo u kazalište; postoje nekakvi standardi. Jasno je da na plažu nećeš doći s kravatom, a također ne možeš doći u crkvu kao da ideš na plažu - smatra vlč. Ćorluka te nastavlja:

- Nitko nikome neće zamjeriti ako u crkvu dođe u pokrpanoj odjeći. Ne možete doći u crkvu u kratkim hlačama kao da ste krenuli na kupanje, ni u nekakvim pripijenim odjevnim predmetima s bretelama. Oni koji dolaze u crkvu trebali bi imati bar kratke rukave. Kada je riječ o vjenčanjima, osobito ako se ono održava pod svetom misom, treba također biti pristojno odjeven. Odmah vidite što je pristojno. Druga je stvar kada je večera i kada je ples na svadbi, tada ne možete i ne morate biti zakopčani do grla. Jasno je da mladenka ili djeveruše neće promijeniti haljinu, ali mogu staviti nešto preko ramena - ističe vlč. Ćorluka.

Uglavnom, dodaje, na ulazu u crkve stoje upozorenja o tome kako trebamo biti odjeveni u njoj. O tome, kaže, treba više govoriti, poučavati djecu i mlade. “Pa kad ulazite u nekakav hotel, ne možete ući u kupaćem kostimu, a kakvi ulazimo u crkvu” pita se vlč. Ćorluka. M.Muškić

I hodočasnici griješe

Voditelj hodočašća Dario Bezik kaže kako i hodočasnici počesto “promaše” dress code, ali ne iz namjere, nego iz neznanja.

- I oni idu na mise i hodočašća neprikladno odjeveni, ali iz čistog neznanja, jer misle da se ne trebaju prikladno i pristojno odijevati za nekog svećenika. Zapravo odijevaju se za kuću Božju u kojoj se nalaze - kaže Bezik.

Možda ste propustili...

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura