Regija
USPJEŠNA TURNEJA

Bizovčani rasplesali Europu na belgijskoj pozornici
Objavljeno 24. kolovoza, 2016.

BIZOVAC

Članovi Kulturno-umjetničkog društva Bizovac ostvarili su još jednu vrlo uspješnu turneju - od 11. do 18. kolovoza predstavljali su Hrvatsku na 32. međunarodnom folklornom festivalu u belgijskom gradu Hasseltu, središtu provincije Limburg. Nastupali su i na festivalskim priredbama u nekoliko drugih belgijskih gradova, a osim KUD-a Bizovac sudionici središnjeg festivala bile su folklorne skupine domaćina, Belgije, te Ekvadora, Slovačke, Rumunjske, Portugala, Turske i Bosne i Hercegovine, doznajemo od Srećka Vukovića, predsjednika bizovačkog KUD-a. Bizovčani su na turneji bili smješteni u obiteljskim domovima domaćina, od kojih su puno naučili o navikama, načinu i stilu života u Belgiji.

- Svim članovima društva zauvijek će ostati u sjećanju blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, kada su tijekom misnog slavlja u prepunoj katoličkoj crkvi u Kuringenu imali prigodu i čast zasvirati i iz svega glasa zapjevati našu tradicionalnu pjesmu “Rajska Djevo, Kraljice Hrvata” - priča Vuković.

Svaka koreografirana i izvorna izvedba plesova Bizovčana na sceni i tamburaške melodije oduševljavale su brojnu publiku, a osobitu pozornost gledatelja, fotoreportera i novinara privlačila je raskošna i živopisna bizovačka ženska narodna nošnja. Pohvale su išle i na račun neumornih plesača, predvođenih umjetničkim i plesnim voditeljem Zvonimiron Vukovićem i uvijek raspoloženim tamburašima na čelu s Ivanom Bobincem.

- I ovom se prilikom, baš kao i mnogo puta dosad, pokazalo da je KUD Bizovac neprocjenjivo vrijedan istinski promotor kulturne tradicijske baštine bizovačkog kraja, slavonsko-baranjske regije i Republike Hrvatske - naglašava Vuković.

Bizovačko folklorno društvo kući se nije vratilo praznih ruku. Naime, jedan slobodan festivalski dan bizovački folkloraši iskoristili su za organizirani grupni posjet Antwerpenu, gdje ih je s radošću dočekala njihova bivša dugogodišnja aktivna članica Kristina Bobinac, sada belgijska snaha, koja već nekoliko godina živi i radi u tom gradu. Pri susretu s Kristinom Bizovčanima su gradonačelnik i predstavnici Antwerpena te tamošnji vatrogasci uručili vrijednu donaciju vatrogasne opreme za DVD Bizovac.

Primivši protupožarnu opremu, u ime Općine Bizovac i pripadnika vatrogasnih postrojbi, na daru je prigodnim riječima zahvalio općinski načelnik Srećko Vuković. Posebna zahvala upućena je Kristini i njezinu svekru, gospodinu Leu Labieju, čijim je posredovanjem došlo do suradnje belgijskih i bizovačkih vatrogasaca.

Lidija ANIČIĆ

Prigodom posjeta Antwepenu Bizovčanima su domaćini uručili donaciju vatrogasne opreme za DVD

Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike