Osijek
PROJEKT OSJEČKOG SVEUČILIŠTA

Prehrambeno-tehnološki fakultet
u kampusu će napokon
dobiti odgovarajuću zgradu
Objavljeno 22. kolovoza, 2016.

U prostoru sveučilišnog kampusa gradit će se nova zgrada Prehrambeno-tehnološkog fakulteta. Prije toga na zemljištu predviđenom za gradnju provest će se zaštitna arheološka istraživanja, koja su počela danas.

U povodu toga o ovom projektu u sveučilišnom su kampusu govorili prof. dr. sc. Damir Markulak, prorektor za strategiju razvoja i prostorno planiranje Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, izv. prof. dr. sc. Jurislav Babić, prodekan za znanost Prehrambeno-tehnološkog fakulteta i Goran Skelac, arheolog iz tvrtke Geoarheo iz Zagreba.

- Ovo je velik dan za Sveučilište u Osijeku jer zgrada Prehrambeno-tehnološkog fakulteta posljednji je objekt koji počinjemo graditi u zapadnom dijelu kampusa. U neposrednoj blizini završila su arheološka istraživanja za Pravni fakultet, u tijeku su za Elektrotehnički fakultet. Poznato je da se kampus nalazi na prostoru drevne Murse i da ne možemo početi građevinske radove, a da prethodno ne obavimo arehološka istraživanja - kaže prorektor Damir Markulak.

Dodaje da će arheološki radovi stajati 600.000 kuna, a trebali bi biti gotovi za 90 radnih dana. Ovisno o tome nađu li vrijedne arheološke nalaze, od konzervatora će dobiti uvjete za projektiranje nove zgrade, u suprotnom koristit će prostor prema zahtjevima projektanata i korisnika.

- Zgrada će imati 10.000 četvornih metara prostora, bit će suvremeno projektirana, a vrijednost projekta ovisit će o arheološkim nalazima, no okvirna je procjena od 120 do 130 milijuna kuna. Projekt će biti financiran iz sredstava Sveučilišta, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta i europskih strukturnih fondova, a očekujemo da će zgrada biti gotova za četiri do pet godina - ističe prorektor Markulak.

Arheolog Goran Skelac, direktor tvrtke Geoarheo iz Zagreba, koja počinje radove na arheološkim istraživanjima na lokaciji buduće zgrade Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, kaže da je ova lokacija antičke Murse arheološki izuzetno zanimljivo područje.

- Godinama se provode istraživanja u neposrednoj blizini, stoga vjerujemo da će naše istraživanje upotpuniti sliku o osječkoj Mursi. Najstariji smo u ovom poslu, imamo mnogo iskustva, koristimo najsuvremeniju tehnologiju. Ako bude moguće, izvest ćemo i 3D rekonstrukcije, nadamo se, zanimljivih nalaza.

Inače, arheolozi, objašnjava naš sugovornik, očekuju dvije vrsta nalaza: pokretne, koji nakon obrade idu u muzej, te nepokretne, a riječ je o ostacima arhitekture, obrambenim zidovima, mozaicima... Na arheološkom će istraživanju raditi od 20 do 40 osoba, stručno-tehnička ekipa i radnici, a prema potrebi i drugi stručnjaci. V. Latinović

KONAČNO RJEŠENJE PROSTORNOG PROBLEMA

“Prehrambeno-tehnološki fakultet djeluje 45 godina, a u proteklih je 25 godina radio na različitim lokacijama, uspijevajući unatoč tome postizati izvrsne rezultate u znanstvenoj, nastavnoj i stručnoj djelatnosti. Upravo zbog toga veseli nas ovaj konkretan početak rješavanja dugogodišnjeg prostornog problema našeg fakulteta”, kaže izv. prof. dr. sc. Jurislav Babić, prodekan za znanost na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu.

130

milijuna kuna procijenjena je vrijednost projekta

10.000

četvornih metara iznosit će površina nove zgrade fakulteta

Najčitanije iz rubrike