Regija
GRAD ĐAKOVO IZNAJMIO SVIH 15 STANOVA

Najam gradskog stana
jeftiniji od pereca –
1,53 kune za kvadrat
Objavljeno 23. kolovoza, 2016.

ĐAKOVO

Dok u Zagrebu država ovih dana po cijelome gradu nudi 21 stan različite kvadrature, ali i stanja, za petogodišnji najam po simboličnim cijenama – već od 15 kuna po četvornome metru mjesečno, pa je tako najam najmanjeg, od 17,5 kvadrata, a time i najjeftinijeg, samo 262 kune, a najvećeg (81 kvadrat) 1216 kuna, u Đakovu su svi takvi, gradski, socijalni, stanovi popunjeni.

Po cijelom gradu

Ukupno ih je, kaže gradonačelnik Zoran Vinković, 15-ak i uglavnom su njihovi korisnici građani slabijeg imovinskog stanja, socijala, većinom starija populacija, a zbog ispunjavanja dohodovnog cenzusa po članu obitelji, nerijetko su i korisnici drugih oblika gradskog socijalnog programa, kao što je nabava ogrjeva i dr. Ti se stanovi nalaze po cijelome gradu – od njegova centra, poput onih na Vijencu kardinala Alojzija Stepinca, u Jelačićevoj, Ulici kralja Tomislava, Splitskoj, Cesarčevoj, Starčevićevoj, Vrazovoj do prigradskih Piškorevaca…

Manji dio ih je u stambenim višekatnicama, a najviše u starim kućama sa, u pravilu, jednim/dva ulična stana te više dvorišnih stanova. Đakovački socijalni stanovi od najjeftinijih stambenih jedinica u Zagrebu iz te skupine jeftiniji su čak - deset puta!

– Cijena kvadrata takvog stana u Đakovu je 1,53 kune mjesečno. Nešto je tih stanova prešlo iz nekadašnjeg Stambenog fonda, a nešto je vezano uz socijalne slučajeve - kaže Vinković.

Usporedbe radi, cijena najma njihova kvadrata jednaka je cijeni jednog pereca - 1,5 kuna. Najmanji stan je 65, a najveći 124 četvorna metra, što znači da mjesečna najamnina najmanjeg nije ni 100 kn – 99,45, a najvećeg je, najskupljeg – 189,72 kune! Starih su datuma gradnje, a prošlost im se veže uz nekadašnje gospodarske, obrtničke aktivnosti u gradu, a oni u stambenim višekatnicama su noviji i nešto boljeg općeg stanja.

Ulaganja neisplativa

Usporedbe radi, Zagrepčani, koji su ovih dana obilazili 21 državni stan za najam, naišli su na uistinu šaroliku ponudu – bilo je tu i solidne starogradnje, s visokim stropovima i zidanim, kaljevim pećima, solidnih kupaonica i uščuvanih sanitarija te kuhinja do stančića iz vremena socijalističke gradnje, koji su u vrlo lošem stanju, pa se za takve, unatoč za preskupi Zagreb jeftinih 15 kn/m2, debelo kalkulira isplati li se značajnije ulagati u njih. Jer povrata uloženih sredstava nakon iseljenja – nema. Stoga se mnogi odlučuju samo za zahvate poput ličenja zidova i sitnih popravaka.

Po sadašnjem stanju i izgledu đakovačkih socijalnih stanova sličnih razmišljanja su i ovdašnji korisnici. A i te je stanove nagrizao zub vremena pa bi za njihovu adaptaciju trebala uistinu znatna sredstva. Njihova računica kaže - ne isplati im se.

– Muž i ja smo stariji, djeca su otišla, samo muž radi, plaća mala, a naš dvorišni stan u takvom je stanju da bi za popravke i troškove bio rupa bez dna… A i nije naše… - kaže jedna od stanarki u đakovačkom gradskom stanu.

Zaštićeni najmoprimci, a nalaze se u šest takvih stanova, imaju razloga drukčije razmišljati – nisu vezani ograničenim rokom najma i boravka u njima, nisu ih otkupili, ali su već dugo u njima.

Suzana ŽUPAN
Najskuplji stan za prodaju – 1100 eura/m2

Prema riječima đakovačkog trgovca nekretninama i vlasnika agencije Rehnšiber, Vlade Rechnera, a usporedbe radi, ostali, “komercijalni”, drugih su i cijena i valuta – trenutno je najviša cijena kvadrata od 1000 do 1100 eura. “Riječ je o novogradnji u centru grada, u Gupčevoj. Stariji stanovi kreću se po cijeni od 500 - 700, a novi(ji), ovisno o lokaciji, od 700 do 800, odnosno 900 - 1000 eura po četvornom metru”, kaže Rechner. Prosječni najam za jednoipolsobni do dvosobni stan kreće se od 1200 do 1500 kuna.

Oko 70 praznih stanova

Na području grada Đakova je oko 1800 stanova, što je petina ukupnog broja kućanstava u gradu i prigradskom prstenu, a kojih je, bar prema broju korisnika javnog vodovoda, oko 9000. Vlado Rechner kaže kako trenutačno praznih stanova za prodaju/najam u novogradnji te starijim zgradama ima približno 70.

socijalni stanovi

Od ZAGREBA SU JEFTINIJI 10 PUTA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike