Regija
SRUŠEN SVJETSKI REKORD

Denis Šoštarić skuhao čobanac za Guinnessa
Objavljeno 22. kolovoza, 2016.

Vezani članci

NAJVEĆI NA SVIJETU

Čobanac za Guinnessa, skuhano 4000 litara

VUKOVAR

U Vukovaru je srušen svjetski rekord! Naime, mladom Osječaninu Denisu Šoštariću (30), majstoru kotlića i višestruko nagrađivanom kuharu slavonskog čobanca, pošlo je za rukom skuhati najveći čobanac na svijetu. Time je i ušao u proceduru za Guinnessovu knjigu rekorda!

Pomagalo 11 kuhara

– Bilo je teško, umorni smo, ali uspjeli smo – kazuje jučer Šoštarić, kojem je sretna vijest stigla dan prije, u noćnim satima.

– Negdje nakon 22 sata nam je javljeno. Neki nisu od umora ni dočekali da to zajedno proslavimo, a sam zapravo još nisam svjestan uspjeha... – dodaje mladi osječki kuhar, s kojim je u Vukovaru, cijelo nedjeljno prijepodne, točnije, od 3 ujutro pa sve do 13 sati, najveći čobanac na svijetu kuhalo još 11 vrsnih kuhara iz Vukovara. U golemom kotliću, koji je za tu prigodu posuđen iz Bačke Palanke, u Srbiji, skuhano je oko 4000 litara čobanca, što je na kraju, završilo u oko 12.500 porcija koje su kušali brojni Vukovarci, privučeni neobičnom idejom koja se realizirala u njihovu gradu. Za najveći svjetski čobanac utrošeno je 1700 kilograma mesa, 300 kilograma luka, velike količine začina, između 3000 i 4000 litara vode... Pripreme su za tako zahtjevnu kuharsku akciju trajale danima.

Stroga pravila

– Svi su se naradili. Bez kuhara iz Vukovara, koji su dali velik doprinos, cijela priča ne bi bila moguća – kazuje Denis Šoštarić, koji je morao poštovati i stroga pravila Guinnessa.

Svaki je, naime, detalj kuhanja najvećeg čobanca na svijetu izravno iz Vukovara, preko kamera, pratila tročlana komisija Guinnessove knjige rekorda, prostor gdje se kuhalo morao je biti ograđen i u njega nije smio nitko osim kuhara, kontrolirani su i svi sastojci čobanca, a svaki je kuhar nekoliko puta bio alkotestiran jer konzumiranje akohola nije dopušteno.

– Sada slijedi procedura koja može potrajati i do 365 dana, a dobivanjem certifikata i službeno se na kraju ulazi u Guinnessovu knjigu rekorda – potvrdio je jučer organizator, direktor L&L Media Vukovar Josip Lovrić.

Inače, kuhanje najvećeg čobanca na svijetu priređeno je u sklopu II. Tamburaškog kirbaja u Vukovaru, trodnevne kulturno-zabavne manifestacije koja njeguje tradicijske vrijednosti i pridonosi očuvanju kulturnog identiteta Vukovara. Pokrovitelj je bio Ured predsjednice Republike.

Sanja BUTIGAN
Najbolji tamburaši TS Allegro, prihod vukovarskoj bolnici

Tijekom sve tri večeri Tamburaškog kirbaja održan je i sajam OPG-ova i zadruga, a okupljene na ŠRC-u Lijeva bara zabavljali su KUD-ovi iz cijele Slavonije, uz natjecateljski dio. Najbolji tamburaški sastav prema odluci publike ove godine je TS Sremci, a nagrada im je snimanje spota u studiju MAK Gradište. Pobjednici Tamburaškog kirbaja prema odluci žirija su TS Allegro, koji je odnio i glavnu nagradu, 10.000 kuna. Manifestacija je bila i humanitarnog karaktera, a prihod od prodaje najvećeg svjetskog čobanca ići će, kazao je Lovrić, za potrebe dječjeg odjela vukovarske bolnice. I vukovarski gradonačelnik Ivan Penava pohvalio je tu lijepu prigodu za predstavljanje grada Vukovara kazavši kako je namjera upisivanja u Guinnessovu knjigu rekorda ambiciozan projekt, na čemu je čestitao i organizatorima i akterima.

pomoć

GOLEMI KOTLIĆ POSUĐEN JE OD “KOMŠIJA” IZ BAČKE PALANKE

Možda ste propustili...

IZLOŽBA MALIH ŽIVOTINJA

Golub pismonoša šampion izložbe

ZNAJU LI NAŠI UČENICI KAKO JE STVORENA HRVATSKA

Terenska nastava za upoznavanje Domovinskog rata

HRVATSKI DOM VUKOVAR

Zvuk tamburice i klapske pjesme

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana