Kultura
PISCI NA DUBROVAČKIM LJETNIM IGRAMA

Ljetnikovac Skočibuha pretvoren u Macondo, Márquezov mitski grad
Objavljeno 23. kolovoza, 2016.

DUBROVNIK

U sklopu programa “Pisci na Igrama”, koji se ostvaruje u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara i Hrvatskog društva pisaca, književna večer pod nazivom “Sedam stranica iz romana Sto godina samoće G. G. Márqueza” održana je u ljetnikovcu Skočibuha na Boninovu.

Jedan od najvećih svjetskih pisaca, dobitnik Nobelove nagrade za književnost Gabriel Garcia Márquez ostavio je iza sebe brojne romane, zbirke priča, političke eseje i novinske tekstove, no njegovo najslavnije djelo upravo je roman “Sto godina samoće”, čije su stranice dio programa 67. Igara. Autorica scenske preradbe i prilagodbe za ovu večer posvećenu Márquezu je Mani Gotovac, koja je za članove obitelji Buendía odabrala: Milku Podrug Kokotović kao Úrsulu, Bojanu Gregorić kao Amarantu i Ranka Zidarića kao Aureliana Buendía, dok Sven Medvešek utjelovljuje pukovnika Gerinelda Marqueza. Oblikovatelj svjetla bio je Marko Mijatović.

Riječ je o knjizi koja je nadživjela svog autora i postala paradigma novog književnog pravca - magični realizam. Niz generacija obitelji Buendía doživio je gotovo sve što se doživjeti može - ratove, poplave, tropske kiše koje padaju godinama, ljubavne lomove, glad, siromaštvo, moć, nadu. Dio Márquezova magičnog realizma festivalska publika imala je priliku osjetiti i sinoć u ljetnikovcu Skočibuha na Boninovu koji je za ovu prigodu pretvoren u Macondo, mitski gradić Gabriela Garcije Márqueza. D.Kć.

Najčitanije iz rubrike