Regija
NAJVEĆI NA SVIJETU

Čobanac za Guinnessa,
skuhano 4000 litara
Objavljeno 21. kolovoza, 2016.

Miris čobanca širio se jučer Vukovarom jer kuhao se u tom gradu najveći svjetski čobanac, čime se nastoji upisati kuhare i grad Vukovar u Guinnessovu knjigu rekorda! Jesu li u tome i uspjeli, morali su čekati objavu do kasnih noćnih sati, pa ćemo rezultat doznati danas (ponedjeljak). Glavni kuhar bio je 30-godišnji Osječanin Denis Šoštarić, inače majstor kotlića.

– Bila je to ideja skupine prijatelja u koju sam upao i ja. Radim to sa srcem, a uz mene je i 11 Vukovaraca, kuhara koji su uložili velik napor da ovaj najveći čobanac i uspije – kazuje mladi Šoštarić. Dok je čobanac još kuhan, procedura po pravlima Guinnessa bila je u tijeku, a brojni su se Vukovarci okupili na Športsko-rekreacijskom centru Lijeva bara kako bi i kušali to (ne)obično slavonsko jelo. Šoštarić odaje da je posao bio težak i naporan. Golemi kotlić dopremljen je iz Bačke Palanke (Srbija) i za njega Šoštarć kaže da je najveći na svijetu, a dosad je u njemu kuhana samo “riblja čorba”. Obujam kotlića je 4650 litara. Za toliki kotlić napravili su i posebne miješalice, i nazvali ih – veslima, a miješali su s platformi podignutih oko kotlića.

Njih 12 kuhara počelo je posao u 3 sata u noći. Sat poslije službeno su zapalili vatru pod kotlićem, u koji je stalo – puno začina, više od 300 kilograma luka, 1700 kilograma mesa, tri-četiri tisuće litara vode... Šoštarić kaže da je u čobancu mahom završila junetina, uz nešto, dakako, divljači.

– Skuhanog čobanca imamo oko 4000 litara – kazuje Šoštarić, dodajući da su proteklih sedam dana naporno radili na pripremama, a da sve bude uspješno pomogao je i niz sponzora. “Kušali smo i prezadovoljni smo okusom, i ponosni što smo napravili najveći čobanac na svijetu”, dodat će mladi kuhar Šoštarić. Za okupljene Vukovarce bilo je to jučer oko 12.000 porcija čobanca, čija je podjela počela oko 14 sati. Inače, Šoštarić će reći i da nitko još na svijetu nije uspio skuhati tako velik čobanac, pokušaja je nekih bilo, ali neuspjelih. Sve se pak jučer u Vukovaru moralo raditi po strogim pravilima Guinnessa.

Sanja BUTIGAN
DIO PRIHODA IDE BOLNICI

Kuhanje najvećeg čobanca odvijalo se u sklopu trodnevnog II. Tamburaškog kirbaja u Vukovaru, kulturno-zabavne manifestacije koja njeguje tradicijske vrijednosti i pridonosi očuvanju kulturnog identiteta Vukovara, a koju je pozdravio i gradonačelnik Ivan Penava. “Odlična ideja”, komentirao je Penava kuhanje čobanca za Guinnessov rekord. Organizator događaja je L&L Media Vukovar, a priča ima i humanitarni predznak jer je dio prihoda od prodaje čobanca namijenjen vukovarskoj bolnici.

Možda ste propustili...

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike