Kultura
DRŽAVNI ARHIV U VUKOVARU

Vrijedna baštinska
ustanova prema
standardima struke
Objavljeno 21. kolovoza, 2016.

S kraja 18. stoljeća, točnije zapis iz 1774. koji je zapravo instrukcija učiteljima latinskih škola o podučavanju u svim školama na području Habsburške Monarhije, izdan od kraljice Marije Terezije, najstariji je dokument koji čuva Državni arhiv u Vukovaru!

Međutim, punih 10 godina od uredbe Vlade RH o osnivanju samostalnog objekta Državnog arhiva u Vukovaru (DAVU), ta vrijedna baštinska ustanova u gradu na Dunavu uselit će se napokon u novosagrađeni objekt. Uskoro se, naime, očekuje dovršetak zgrade u Županijskoj ulici 66, uslijedit će unutarnje opremanje, a u prvim danima 2017. Državni arhiv, koji radi od 2008., više neće u Vukovaru biti podstanar.

- Vukovar tim objektom dobiva u Hrvatskoj prvi i jedini namjenski građen i po svim najsuvremenijim standardima i najzahtjevnijim pravilima struke opremljen arhiv. To podrazumijeva i najprimjerenije uvjete za čuvanje pisanog dokumentarnog blaga, kao najvrjednijeg dijela naše zavičajne povijesne baštine – kaže ravnatelj DAVU-a Stjepan Prutki dodajući da će Vukovar biti obogaćen za još jednu vrijednu baštinsku ustanovu. Spomenut će pritom kako je Hrvatska dosad imala samo jedan arhivski objekt koji je tipski građen za potrebe arhiva, u Karlovcu, ali još iz 70-ih godina, dok su svi drugi arhivski objekti po RH zapravo adaptirani postojeći objekti.

– U nedostatku vlastitog objekta i dalje koristimo prostorije Arhivskog centra u Vinkovcima, uz uredski, priručni prostor u Vukovaru, a taj vinkovački objekt u Vojarskoj 1 u funkciji je još od 1989. godine kao ispostava Državnog arhiva Osijek. Zanimljivost je kako je objekt u Vinkovcima u postupku povrata imovine oduzete Katoličkoj crkvi 1945. K tome, objekt je u derutnom stanju i neprimjeren čuvanju vrijedne građe – dodaje Prutki.

Novi objekt u Vukovaru gradi se na tri etaže, s oko 2000 “kvadrata”, a ravnatelj Prutki otkriva da će se u taj moderni objekt, u arhivska spremišta opremljena najmodernijim pomičnim policama i regalima, moći smjestiti i do 4000 dužnih metara gradiva, što je dvostruko više nego što DAVU trenutno ima!

– To je, dakle, dugoročno rješenje, posebno glede činjenice da smo mi već velik dio gradiva s terena, gradivo nastajalo radom javnih ustanova, tijela državne i lokalne uprave gotovo do 1991. godine i zaprimali. Objekt će biti stjecište svih istraživačkih projekata vezanih uz našu zavičajnu povijest što je, vjerujem, važno cijelom ovom kraju – navodi Prutki. Dodaje da DAVU, osim zapisa na papiru, ima i znatan fundus gradiva na mikrofilmu, a vrijedan pažnje nedavni je otkup gradiva u privatnom posjedu kompletnih brojeva tjednika “Bata – Borovo”, koji je tjedno kontinuirano izlazio od 1931. do 1991. Riječ je o 27 mikrorola, što pak u izvorniku nije sačuvano.

- Državni arhiv u Vukovaru, iako djeluje za cijelu Vukovarsko-srijemsku županiju, najmanje materijala ima iz grada Vukovara “jer taj je grad imao svoju kalvariju i 1941. i 1945. kada je tu bila srijemski fronta kada su uništavane npr. zemljišne knjige, a kulturocid izvršen 1991. ne moramo ni spominjati. Tako da za gotovo 30 godina naše povijesti, negdje od 1965. do 1991., nemamo gotovo ništa sačuvano od gradiva npr. javne uprave ili škola, tvrtki, uništeno je granatiranjem 1991. - kaže Prutki, dodavši da je stoga arhiv partner privatnim posjednicima koji su možda nešto sačuvali.

– Sretni smo, nakon svih peripetija, nakon deset godina, što Državni arhiv Vukovar dobiva vlastiti prostor – zaključio je Prutki.

Sanja BUTIGAN
Za objekt 9,5 milijuna kuna

Prostor za gradnju objekta Državnog arhiva Vukovar dobiven je od Grada Vukovara 2006. već po najavi njegova osnivanja, no onda je nastupila kriza... Kraj građevinskih radova očekuje se 30. rujna, unutarnje opremanje potrajat će do kraja godine, a useljenje će biti početkom 2017. Gradnju je s osam milijuna kuna financirao Grad Vukovar preko Fonda za obnovu i razvoj Vukovara, a unutarnje opremanje Ministarstvo kulture kao osnivač ustanove. “Objekt na najbolji način 'pokriva' koncept arhivskih spremišta, komunikaciju s prostorom za obradu i sređivanje gradiva, prihvat gradiva s terena, do prostora za korisnike, kao i stručne zaposlenike, a tu je i mutimedijska prostorija za korištenje gradiva i radionice, što malo koji arhiv ima. Arhivska spremišta, pak, zadovoljavaju sve nužne uvjete gdje, zbog jedinstvenih dokumenata, mora vladati idealna mikroklima, izolacija svih bioloških i drugih za papir štetnih utjecaja, posebna rasvjeta, osiguranje od provala, požara...” kaže ravnatelj DAVU-a.

O vlastelinstvu grofova Eltz

“Najvrjednija cjelina koju čuva DAVU jesu zapisi vinkovačke Gimnazije, zatečeni u njihovu posjedu netom nakon Domovinskog rata, čuvani u tada opasnim uvjetima bombardiranja grada. To je kompletno gradivo, svi spisi od 1774. godine sve do danas, što kontinuirano preuzimamo. Vrijedna cjelina su i zemljišne knjige cijelog vinkovačkog i županjskog područja, sačuvane gotovo u cijelosti od 1786. kada je rađena gruntovnica za nekadašnju vojnu granicu, s brojnim podatcima o objektima, ljudima, kućnim zadrugama, mlinovima... Iznimno nam je važno da će se novim objektom arhiva steći uvjeti da se u Vukovar vrati, iz Osijeka, najvrjednije gradivo nastalo na području Vukovara, a to je vukovarsko vlastelinstvo grofa Eltz koje čini više od 100 dužnih metara arhivske građe, odnosno više od 1000 arhivskih kutija spisa od 1719. do 1945. kada se imovina vlastelinstava konfiscira”, istaknuo je Prutki.

kulturocid

UNIŠTENA GRAĐA OD 1965. DO 1991.

Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike