Osijek
SEZONA ALERGIJE NA AMBROZIJU

Ana: Ambrozija mi svako ljeto zagorčava život pa moram pobjeći u Split
Objavljeno 21. kolovoza, 2016.

Ana E. (42) uoči blagdana Velike Gospe svake godine bježi u Dalmaciju. Ne koristi bez vraga glagol “bježati” kada govori o svojem odlasku na jug, jer njezin odlazak nema veze sa željom za kupanjem u moru i uživanjem na suncu. Ona bježi od svojeg dugogodišnjeg neprijatelja - ambrozije.

Ambrozija je korovna, vrlo invazivna, uvezena biljka. Proizvodi velike količine peluda (osam milijuna peludnih zrnaca tijekom pet sati), koji je ujedno i jedan od najjačih prirodnih alergena. Ambrozija cvate već od početka srpnja, a vrhunac doseže u razdoblju od sredine kolovoza do početka rujna. Koncentracija od 20-30 peludnih zrnaca u m3 zraka dovoljna je da izazove simptome alergijske reakcije. A u Osijeku, gdje Ana živi posljednih dvadesetak godina, ta koncentracija u kasno ljeto i ranu jesen zna biti višestruko iznad spomenute.

Djeca nisu pošteđena

Tea G. (15) također je alergična na ambroziju, a k tome još ima i dijagnozu alergijske astme. Povezanost alergije i astme vrlo je česta pojava - smatra se da približno 40 posto bolesnika s alergijskim rinitisom ima astmu, a da čak 90 posto bolesnika s astmom imaju i alergijski rinitis. Alergijski rinitis često prethodi astmi, pa se smatra izravnim rizikom za razvoj astme.

- Moja kćerka redovito uzima terapiju koju joj je prepisao specijalist i pridržava sve svih liječničkih naputaka. No, ako je to moguće, od sredine kolovoza odlazimo na more, gdje joj bude nešto lakše. Međutim, kako nastava počinje 5. rujna, morat ćemo se vratiti nekoliko dana ranije, a koncentracija peluda ambrozije tada će također biti visoka. Kao majka djeteta koje ima velikih zdravstvenih problema zbog ambrozije, apelirala bih na lokalne i državne vlasti da učine mnogo više nego što se to sada čini na suzbijanju ambrozije. Prošećite gradom i u njegovoj okolici i vidjet ćete koliko je te alergogene biljke svuda uokolo, a to je nedopustivo - kaže Teina majka Sanja.

Već visoka koncentracija

Mr.sc. Zdenka Sušić, analitičar u Službi za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, potvrđuje da je koncentracija peludi ambrozije visoka - na dan 18. kolovoza izmjerili su 208 peludnih zrnaca u kubičnom metru zraka. Dakle, već je to umnogome više od, uvjetno rečeno, podnošljive koncentracije.

- Najvišu smo koncentracija peludi ambrzije koju smo izmjerili od kada to radimo do danas zabilježili krajem kolovoza 2010. godine. Iznosila je čak 1610 peludnih zrnaca na m3 zraka. Ako se zadrži toplo vrijeme, trenutačna će se koncentracija peludi ambrozije dodatno povećati, jer uvijek je najviša u drugoj polovini kolovoza i početkom rujna. Kiša, s druge strane, smanjuje koncentraciju - kaže mr. sc. Sušić.

Podsjeća kako postoji zakonska odredba o obveznom uklanjanju ambrozije, koja obvezuje i fizičke i pravne osobe. Za kontrolu provedbe, kaže, zadužena je fitosanitarna i šumarska inspekcija te poljoprivredni inspektorat. Također, građani mogu prijaviti površine pod ambrozijom na telefon Odsjeka komunalnog redarstva Grada Osijeka - 229-125.

Obvezno uklanjanje ambrozije

Voditelj tog odsjeka u gradskoj upravi, Ivica Šiškić, to potvrđuje i ističe kako komunalni redari redovito upozoravaju vlasnike površina pod ambrozijom na obvezu uklanjanja tog alergogenog korova.

- Komunalni redari prvo izriču opomenu, no ako opomenuti ne ukloni ambriziju, slijedi mu novčana kazna. U gradu postoji i poljar koji također kontrolira takve površine.

Na kraju recimo kako kazne za neuklanjanje ambrozije iznose 5000 kuna za pravnu osobu i 1000 kuna za odgovornu osobu, 1500 kuna za obrtnike te 1000 kuna za fizičke osobe.

Ivana RAB GULJAŠ
KAKO RAZLIKOVATI ALERGIJU OD PREHLADE

Iako su simptomi sezonske alergije i prehlade slični, postoje pokazatelji koji mogu uputiti na jednu od dijagnoza:

l Uz kihanje, začepljenost nosa i bolnost grla, na prehladu upućuju simptomi poput povišene temperature i kašlja.

l Smetnje prehlade nestaju spontano nakon kraćeg vremena, za razliku od simptoma alergije koji traju znatno dulje i najčešće se smiruju tek uz primjenu odgovarajućih lijekova.

l Ako simptomi traju dulje od dva tjedna, postoji mogućnost da se radi o alergiji.

l Ako postoji dijagnoza alergije unutar uže obitelji, veća je mogućnost razvoja alergije.

l Ako se simptomi javljaju učestalo svake godine u istom razdoblju (proljeće, ljeto, jesen), gotovo je sigurno da je riječ o alergiji.

l Kod alergije javlja se iritantan svrbež očiju i nosa, dok kod prehlade takav svrbež nije prisutan.

l Kod alergija sluz koja se nalazi u nosu i grlu vodenasta je i prozirna, dok je kod prehlada sluz obično gusta i žuto-zelene boje.

l Kod alergijskog rinitisa nakon kihanja ne postoji olakšanje, a kod infektivnog rinitisa kihanje obično dovodi do olakšanja.

l Pozitivni nalazi alergološkog testiranja ukazuju na alergiju.

l Testovi plućne funkcije (spirometrija) kod astme pokazuju opstruktivne smetnje ventilacije, dok je kod prehlade nalaz uredan.

l Nestanak tegoba na uvođenje ciljane terapije (kortikosteroidi, antihistaminici, antagonisti leukotrijenskih receptora), ukazuje na alergiju. (Izvor: plivazdravlje.hr)

kazne

FIZIČKE I PRAVNE OSOBE OBVEZNE SU UKLONITI AMBROZIJU

1610

peludnih zrnaca na m3 zraka iznosi rekord izmjeren u Osijeku 2010. godine

Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana