Osijek
2. NACIONALNI CB KUP HRVATSKE

Djeca osposobljena
kao HGSS u malom
Objavljeno 21. kolovoza, 2016.

Radioamaterizam je hobi unutar tehničke kulture kojim se bavi oko šest milijuna ljudi diljem svijeta. Među njima je 80 učenika osnovne škole iz cijele Hrvatske, koji su se proteklog vikenda okupili na 2. Nacionalnom CB kupu Hrvatske u Osijeku, održanom na čepinskom aerodromu.

Glavni je “krivac” za ovaj najveći događaj iz tog područja tehnike u RH Katarina Tomić, prof. tehničke kulture, predsjednica CB radiokluba Lega Osijek. Taj je klub, zajedno s Hrvatskim savezom CB radioklubova te zajednicama tehničke kulture Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije i drugim partnerima, organizirao 2. Nacionalni CB kup.

- Uz djecu iz cijele Hrvatske i brojne mlade Osječane, tu su i naši gosti, učenici i mentori iz OŠ “Matija Gubec” iz Tavankuta u Vojvodini, s kojima imamo dobru suradnju. Djeci je ovdje kao na logorovanju, smještena su u veliki šator, prehrana im je osigurana u obližnjem ugostiteljskom objektu, kao i medicinska služba 24 sata na dan. Svaki dan počinje tjelovježbom, dizanjem zastave i himnom, ukratko, kao u američkim filmovima - kaže prof. Tomić.

Sudionik CB kupa je njezin učenik Josip Capan, koji je u kategoriji Orijentacija i komunikacija osvojio prvo mjesto na 58. Natjecanju mladih tehničara Republike Hrvatske. Na njega je metorica Tomić osobito ponosna.

Tomislav Memedović, zamjenik predsjednika Hrvatskog saveza CB radioklubova, iz CB radiokluba Orios u Oriovcu, ističe da je CB komunikacija jako važna u slučaju elementarne nepogode i prilikom spašavanja unesrećenih. “Djeca su željna znanja i za tri dana su osposobljena kao HGSS (Hrvatska gorska služba spašavanja) u malom. Stoga je svrha CB kupa osposobljavanje djece u osnovama upotrebe radiokomunikacijskih uređaja”, zaključuje Memedović.

Vesna LATINOVIĆ
LUKA USPOSTAVIO VEZU S FRANCUZIMA I NIJEMCIMA

Među natjecateljima bio je daroviti učenik Luka Kotorac, član CB radio kluba Sokol iz Požege. “Podijeljeni smo u ekipe, svaka ima šest članova, a zadatak nam je sastaviti i podići antenski stup te uspostaviti vezu s pomoću agregata u što kraćem vremenu”, objašnjava Luka, koji ima 15 godina, a već je pet godina CB radioamater. Zahvaljujući radiovezi može uspostaviti komunikaciju s mnogo ljudi, a posebno ga raduje što je uspostavio radiovezu s kolegama iz Marseillea i Stuttgarta.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike