Novosti
PREDSTAVNIK TURSKE RAZVOJNE AGENCIJE TIKA U OSIJEKU

Izbjegnut građanski rat u Turskoj
Objavljeno 21. kolovoza, 2016.

Zahvaljujući turskoj razvojnoj agenciji TIKA i Društvu hrvatsko-turskog prijateljstva Osijek koji su u subotu u hotelu Waldinger održali prezentaciju, koja je uključivala videoprojekciju, tumačenje događaja i svjedočanstvo jednog od sudionika zbivanja u središtu Istanbula u noći pokušaja vojnog prevrata u Turskoj, osječki novinari i ostali zainteresirani imali su prilike čuti stajalište turske vlade vezano za najnovija zbivanja u Turskoj.
Govorili su prvi čovjek TIKA-e u Hrvatskoj Hasim Koc i profesor turskog jezika u Kulturnom centru Yunus Emre u Zagrebu Fatih Erkin, a ulogu moderatora na sebe preuzeo je predsjednik  Društva hrvatsko-turskog prijateljstva Osijek Damir Jurić.
Prema Kocovim riječima, za razliku od ranijih vojnih udara koji su potresali njegovu domovinu, tursko društvo je ovaj puta pokazalo veliku zrelost i suprotstavilo se volji dijela vojske i urotnika da protuustavno preuzme vlast u Turskoj. Dodao je kako su Turci svoju potporu demokraciji i legalnom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu pokazali odazivanjem na njegov poziv da masovno izađu na ulice što je dovelo do propasti puča. Ipak, ono što je razočaralo tursko političko vodstvo i tamošnju javnost jest mlaki odgovor zapadnih zemalja, tzv. prijatelja kako je rekao, na pokušaj državnog udara. Zbog svega toga, Turska će razmisliti o redefiniranju svojih veza s drugim državama, istaknuo je Koc. Najavio je i skorašnju promjenu ustava kako bi se spriječila mogućnost da se slabosti turskog sustava iskoriste za potencijalne vojne pobune u budućnosti. Da su neprijatelji turske demokracije pobijedili izbio bi građanski rat i Turska bi postala ono što su danas Sirije ili Irak, rekao je Hasim Koc. Profesor turskog u Zagrebu Fatih Erkin iznio je nekoliko svojih doživljaja s trga Taksim u Istanbulu svjedočeći o zbivanjima u noći 15. srpnja ove godine. D.Celing 

Možda ste propustili...

DOMOVINSKI POKRET:

Nećemo vas iznevjeriti

PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat