Novosti
NOVA INTERNETSKA PRIJEVARA

Zbog virtualnog seksa postao žrtvom ucjene
Objavljeno 20. kolovoza, 2016.
Slala je poruke da će, ako se ne javim, moje eksplicitne fotografije objaviti

Da bi ga virtualni seks mogao stajati znatno više od cijene interneta ni na kraj pameti nije bilo 40-godišnjaku iz sela nedaleko od Đakova (podaci poznati redakciji), kada je potvrdio prijateljstvo zgodnoj, novoj prijateljici na društvenoj mreži Facebook, iako ju nije osobno poznavao. Nakon određenog vremena stupili su, ako se to tako može nazvati, u intimne odnose putem interneta, odnosno kamere, no nesretni čovjek nije znao da druga strana sve snima i da će ubrzo postati žrtva ucjene.

- Zahtjev za prijateljstvom u početku sam ignorirao, no ona je bila uporna, pa sam prihvatio. Razmjenjivali smo u početku poruke poput one “znamo li se odnekud?”, na što je odgovarala da se ne poznajemo, razmijenili smo mnogo poruka i sve su bile na hrvatskom jeziku. Malo-pomalo, ostvaren je kontakt, a dalje znate - priča nam s mnogo nelagode žrtva najnovije internetske prijevare.

Izvan kontrole

- Stizale su mi poruke da će, ako se ne javim u roku od 30 sekundi, moje eksplicitne fotografije objaviti. Ona je moje fotografije lijepila prijateljima uz komentare. Odmah sam je blokirao, a obratio sam se za pomoć Centru za edukaciju i prevenciju nasilja u Đakovu, odnosno Daliboru Vlahi koji je ubrzo uklonio sve sporne sadržaje, kaže 40-godišnjak. Dodaje i kako je žena s druge strane ekrana bila stvarna osoba, da je razumjela hrvatski jezik, iako se sumnja da je centar prijevare izvan naših granica. Dalibor Vlaho iz Centra za Edukaciju i prevenciju nasilja (CEPN) ubrzo je ušao u trag drugoj strani, te otkrio gotovo nevjerojatne pojedinosti.

- Shvatio sam da je riječ o ucjeni te da je situacija izvan svake kontrole. Njegove fotografije su odjednom, u samo tri do četiri minute, počele obasipati njegove prijatelje na Facebooku koji su ga počeli nazivati. Krenuo sam u istraživanje i nakon 30-ak minuta prikupljanja informacija, a nije do njih bilo teško doći, krenuo sam na uklanjanje sadržaja, eksplicitne fotografije i brisanje profila koji su to radili - pojašnjava Vlaho.

- Kada sam uklonio štetu i kada se situacija smirila, krenuo sam dalje istraživati i saznao nešto nevjerojatno - utvrdio sam kako imaju stotinjak povezanih računa kojima se koriste za nagovaranje žrtava na videopozive, potom ih snimaju i onda ucjenjuju, a zatim sav sadržaj i objave na Facebooku - ističe ovaj stručnjak za računalnu sigurnost.

Borci protiv pedofilije?!

U samo nakon nekoliko sati istraživanja u Centru za edukaciju i prevenciju nasilja otkrili su, kaže Vlaho, da je riječ o grupi koja se predstavlja kao aktivisti u borbi protiv pedofilije (?!).

- Ova je grupa izvan svih okvira borbe protiv nasilja i pedofilije. Postupcima ove grupe već je počinjeno nekoliko samoubojstava u EU, jer su na Facebook stavljali fotke, puno ime i prezime žrtava, nazivali ih pedofilima, iako oni to nisu bili. Metode kojima se koriste ovakvi aktivisti ni u kojem slučaju ne pomažu u borbi protiv pedofilije niti mogu pomoći u otkrivanju identiteta onih koji čine takva neljudska i teška djela protiv najvitalnijeg dijela zajednice, naše djece - ističe Dalibor Vlaho, te upozorava: “Nažalost, uspjeh ovakvih aktivista najviše ovisi o samim žrtvama koje se, iz nekih samo sebi poznatih razloga, odvaže na videopozive i virtualni seks. Neznanje nije opravdanje i nismo u osnovnoj ili srednjoj školi gdje možemo ispraviti negativnu ocjenu. U ovakvom okruženju posljedice ostaju trajne, ili pak završe na najgori mogući način”.

Nažalost, ovo je samo jedna u nizu prijevara na internetu, odnosno društvenim mrežama, pa CEPN ima pune ruke posla. S druge strane, uz porast broja ovakvih slučajeva rastu i troškovi, a Centar nema izvor stalnog financiranja.

- CEPN nije Vladina organizacija koja može donositi odluke koje bi mogle biti od pomoći u borbi protiv ovakvih napada, niti sudjeluje u financijama kao druge organizacije, stoga su nam resursi premali, ali rezultat prevelik. Ne možemo prihvatiti svaki “poziv u pomoć”, jer jednostavno nemamo resurse - vrijeme, novac, opremu, ljude, a ni privatno nemamo dovoljno novca da sve pokrijemo. Zabilježili smo strašne rezultate i osim onih koji imaju golema sredstva za istu svrhu, samo nitko ne gleda detalje - sa žalošću konstatira Dalibor Vlaho.

Maja MUŠKIĆ
BEZ NOVCA NE MOGU RADITI

- Zbog prevelikog broja upita i nedostatka resursa, od 2017. godine CEPN će dio slučajeva proslijediti drugim organizacijama u RH da se njima pozabave, bar da opravdaju novac kojeg dobiju - kaže Vlaho naglašavajući kako njihov Centar ne ostvaruje prihode te ne mogu prihvatiti sve slučajeve koji im se obrate za pomoć.