Regija
USUSRET SLATINSKOJ UTRCI

Popišanac Trail nazvan je po Mokrom brdu
Objavljeno 20. kolovoza, 2016.

SLATINA

Slatina se ozbiljno priprema za 1. Popišanac Trail, koji će se održati za dvadesetak dana na sjevernim papučkim obroncima na rubu grada. Organizatori Traila članovi su Udruge mladih KRIK, HGSS Stanice Orahovica, Braniteljske zadruge Gladijator i Kluba urbane kulture Slatina, trkači, pustolovi i zaljubljenici u outdoor sportove i prirodu.

Popišanac Trail jedinstveno je sportsko-turističko događanje, kretanje u prirodi po unaprijed označenoj stazi duljine 13 ili 28 kilometara, koju sudionici biraju ovisno o svojoj tjelesnoj spremnosti i koju moraju trčeći ili hodajući prijeći u što kraćem vremenu. U programu Radija Slatine utrku su predstavile predsjednica Udruge mladih KRIK Jasenka Plantak i upraviteljica Braniteljske zadruge Gladijator i pripadnica Hrvatske gorske službe spašavanja Stanica Orahovica Marika Marić (na snimci). Prema njihovim riječima, dva su cilja koja žele postići organiziranjem Traila: promicanje trčanja i boravka u prirodi te ukazivanje na potencijale za razvoj outdoor turizma grada Slatine i Virovitičko-podravske županije.

– Ideja o Popišanac Trailu vrti nam se posljednje tri godine, otkako se nekolicina nas prijatelja priključila Trekig ligi. Posjećujući hrvatske planine, otoke, gradove i mjesta, shvatili smo da naš kraj ni u čemu ne zaostaje za drugima, niti po prirodnim ljepotama, niti po uvjetima održavanja trail i treking utrka. Jednostavno smo brojnim prijateljima trkačima željeli pokazati naš kraj i uvjete u kojima mi treniramo.

Slatinčani, dakako, znaju zašto je utrka nazvana Popišanac Trail, ali za ostale Jasenka i Marika pojašnjavaju da se iznad Slatine, oko 6 kilometara od središta grada, na obroncima Papuka nalazi brdo kome je službeni naziv Mokro brdo.

– U slengu ovo se mjesto oduvijek naziva Popišanac pa smo i utrku tako nazvali. Stvar je u tome da si svaki početnik u gradu, bilo da se bavi trčanjem, bicikliranjem ili rolanjem, kao prvi cilj na svom sportskom putu postavlja upravo ovo mjesto. Od Popišanca dalje staze vode na sve četiri strane svijeta, po šumi ili asfaltu, pa je to najbolje mjesto za daljnje treninge i ciljeve - kažu.

Na Popišanac Trail pozvani su svi koji mogu prehodati, prošetati ili pretrčati 13 ili 28 kilometara u prirodi, znači trkači, rekreativci, planinari i svi zaljubljenici u prirodu. Staza počinje u centru grada i nastavlja se u neurbanim predjelima.

– Najveći dio staze smješten je u šumi, gdje prosječni građanin Slatine rijetko dolazi. Potrudili smo se da staza obiđe neke od najzanimljivijih točaka u gradu i bližoj okolici, trkači će se naći na nekoliko vidika s kojih pucaju prekrasni pogledi na okolicu. Staza će biti dobro markirana pa nema mogućnosti da se na njoj netko izgubi. Na stazi će se nalaziti četiri okrjepne stanice, a na cilju utrke u krugu bivše vojarne postavit ćemo veliki šator, gdje ćemo sve sudionike nahraniti finim grahom koji će spremiti članovi slatinske HVIDR-e - pojasnile su Jasenka i Marika.

Petar ŽARKOVIĆ
Ni karte ni kompasa

Jasenka i Marika pojasnile su i razliku između popularnog trekinga i traila. U trailu nije potrebno poznavati orijentaciju ni koristiti se kartom i kompasom, jer organizator u cijelosti označi stazu. U odnosu na druge trkačke discipline, trail karakterizira raznolikost staza, odnosno podloga. “O organizatoru ovisi kako će koncipirati stazu, kojim će prirodnim ljepotama ili povijesnim znamenitostima provesti trkače, koliko će na tom putu skupiti visinske razlike i slično”, kažu.

Sve informacije vezane uz utrku, smještaj u Slatini i drugo dostupne su na web-stranici popisanac-trail.blogspot.hr.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike