Magazin
VJEKOSLAV BEVANDA, ZAMJENIK PREDSJEDATELJA VIJEĆA MINISTARA BIH:

Prihvaćeni zahtjevi hrvatske strane, županije vraćene u sustav
Objavljeno 20. kolovoza, 2016.

Visoki dužnosnik Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda u srijedu je u Mostaru objasnio javnosti kako su, na inzistiranje hrvatskih dužnosnika, županije vraćene u sustav odlučivanja mehanizma koordinacije europskih poslova i time je deblokiran put Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji.

- U cijelosti su ispunjeni zahtjevi hrvatske strane, a koordinacijski mehanizam je usklađen onako kako treba, uz poštovanje svih ustavnih nadležnosti i obveza - rekao je Bevanda, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara, a ujedno ministar financija i riznice BiH.

Čelnici Vijeća ministara BiH i vlada Federacije BiH i Republike Srpske postigli su u srijedu konačnu suglasnost oko ustroja mehnizma koordinacije odnosa s Europskom unijom.

- Time bi trebale biti otklonjene napetosti koje su se pojavile u odnosima najveće bošnjačke i hrvatske političke stranke u toj zemlji. Promijenjene su prijeporne točke koje su prije nekoliko tjedana uskladili bošnjački i srpski čelnik Bakir Izetbegović i Milorad Dodik, iz kojih su bile isključene županije - rekao je Bevanda.

Ocijenio je da je dogovor triju strana recept za napredak zemlje:

- Ne želim se vraćati i govoriti o prijeporima, ali ovo je obrazac kako se sve stvari trebaju raditi i u budućnosti. Sada slijedi da sve vlade i Vijeće ministara usvoje tekst mehanizma koordinacije te da se objavi u službenim novinama - dodao je ministar Bevanda.

Inače, prijepor je nastao kada je Europska unija okupila bošnjačke i srpske čelnike Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika, koji su uskladili dokument iz kojeg su izbacili županije.

- U točki tri spornog dokumenta navedeno je da će se sve odluke donesene u tijelima mehanizma koordinacije moći preispitati i poništiti. U radu toga tijela ne bi sudjelovali predstavnici županija, što je Hrvatima apsolutno neprihvatljivo, jer prema sadašnjim ustavnim i zakonskim rješenjima Bošnjaci i Srbi mogu nadglasati Hrvate na razini države i entiteta, a županije im preostaju kao jedina razina vlasti na kojoj mogu ravnopravno odlučivati - kazao je Bevanda.

Mehanizam koordinacije europskih poslova posljednji je uvjet da Europska unija prihvati zahtjev za članstvo što ga je BiH podnijela u veljači.(H)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike