TvObzor
INTER ARMA: PARADISE GALLOWS

Vješanje u raju
Objavljeno 19. kolovoza, 2016.
Nakon vrlo dobrog LP-ja “Sky Burial” i EP-ja “The Cavern”, progresivci iz Richmonda vraćaju se albumom karijere...

U pjesmama Inter Arme uočljiv je utjecaj Swansa (“Primordial Wound”, “The Summer Drones”), ali i Pink Floyda (naslovna i završna, s clean vokalom), dok u “An Archer in the Emptiness” i “Transfiguration” Mike Paparo briljira i u death-growl izdanju. Savršen je i gitarski i ritam-tandem, što uz theremin J.Liedtkea i miks Mikeya Allreda zaokružuje cijelu priču o “rajskim vješalima”.

interarma.bandcamp.com

Američki magazin Spin uvrstio ih je među pedeset najboljih rock-bendova u svijetu, a naklona prema njihovim djelima i većina je drugih glazbenih kritičara, ne nužno iz svijeta metala, uključujući i notorni Pitchfork, koji im redovito udjeluje visoke ocjene.

Oni su Inter Arma (naziv preuzet iz latinske izreke Inter arma silent muze - kad oružje govori, muze šute), kvintet iz Richmonda, Virginia, i doista su poseban slučaj na heavy metal sceni posljednjih godina. Zapravo su Inter Arma daleko više od skupine ekstremnih metalaca jer je njihov osebujni stil (koncept) umnogome teško kategorizirati. Doduše, u njihovoj glazbi sasvim je dovoljno elemenata death i black metala, sludgea i dooma, pa i southern i progresivnog rocka, što skupa s mračnim apokaliptičnim temama navodi na teren nekakvog post-metala, iako ni to nije precizna odrednica.

No, da ne bude zabune, Inter Arma nisu nikakvi radikalisti kakvih je bezbroj u ekstremnim metalnim žanrovima danas, sve je u njihovim kompozicijama (doslovno kompozicije, u klasičnom smislu tog pojma) minuciozno posloženo, odsvirano, aranžirano i producirano, konceptualno i umjetnički besprijekorno, kompleksno, a opet lako slušljivo i, što je najvažnije, autorski vjerodostojno i prepoznatljivo kao Inter Arma.

Dokaz tomu je i treći studijski album, “Paradise Gallows”, s devet fascinantnih skladbi ukupnog trajanja preko 70 minuta, koje instrumental (genijalni gitarski solo) u uvodnoj “Nomini” i njegova varijacija u središnjici “Potomac” te epohalna završnica u “Where the Earth Meets the Sky” povezuje u jedinstvenu cjelinu. Pritom je 11-minutna naslovna “The Paradise Gallows” i simbolično vrhunac ne samo novog LP-ja nego i dosadašnjeg stvaralaštva ove nesvakidašnje skupine američkih južnjaka. Vidimo se na galgama!

Piše: Darko JERKOVIĆ
Možda ste propustili...

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

BRITANSKI DOKUMENTARNI FILM

Pokaži mi sliku: Priča o Jimu Marshallu

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike