Crna kronika
ZAKLJUČAVAJTE VOZILA

Ukrao karticu i njome
kupio vrijedan uređaj
Objavljeno 19. kolovoza, 2016.

OSIJEK

Unatoč brojnim upozorenjima policije da građani zaključavaju svoja vozila i ne ostavljaju u njima vrijedne stvari, posebice PIN-ove uz bankovne kartice, takve krađe svakodnevno se događaju.

Kako doznajemo iz osječke policije, riješena je jedna takva krađa koja se zbila u lipnju. Tada je 41-godišnjak iz otključanog vozila ukrao novčanik s novcem i bankovnim karticama. Potom je u prodavaonici u Osijeku pomoću ukradene kartice kupio i platio elektronski uređaj u vrijednosti od nekoliko tisuća kuna. Protiv 41-godišnjaka policija podnosi kaznenu prijavu zbog prijevare i krivotvorenja isprave. Slična stvar dogodila se i u Gemscherovoj ulici u Vinkovcima.

- Novčanik u kojem su se nalazile isprave i novac 85-godišnjaka iz Vinkovaca ukradeni su iz parkiranog Mercedesa u srijedu u jutarnjim satima. Vlasnik novčanika oštećen je za više tisuća kuna - doznajemo od Domagoja Džigumovića, glasnogovornika Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Zbog PIN-a ostavljenog uz bankovnu karticu bez novca je ostala i 46-godišnjakinja u Slavonskom Brodu. “U utorak u poslijepodnevnim satima, nepoznata osoba je unutar trgovine u središtu Slavonskog Broda, ukrala novčanik s novcem, osobnim dokumentima i bankovnim karticama uz koje se nalazio PIN, vlasništvo 46-godišnjakinje. Nepoznata osoba je potom pomoću ukradenog PIN-a, koji se nalazio uz bankovnu karticu podigla novac na bankomatu, oštetivši 46-godišnjakinju za više tisuća kuna”, doznajemo od Kate Nujić, glasnogovornice Policijske uprave brodsko-posavske.

Kako bismo smanjili mogućnost ovakvih krađa, iz policije savjetuju građanima da torbice, mobitele, putne torbe i druge predmete ne ostavljaju na vidljivom mjestu u automobilima, jer su tako ostavljeni predmeti dobar mamac i privlače poglede kradljivaca.

- Nakit, novac, foto i videooprema, prijenosna računala, torbice česti su predmeti krađa iz vozila, kao i dokumenti. Zaključajte vozilo kada ga ostavljate – čak i za kratko vrijeme vašeg odsustva (odlazak na kiosk, trgovinu, dječji vrtić), jer kradljivac može to vrijeme iskoristiti za krađu - upozoravaju iz MUP-a.

Sandra LACIĆ
ČUVAJTE KARTICE I PIN

Iz policije upozoravaju građane da ne ostavljaju svoje bankovne kartice bez nadzora ni na trenutak, jer je u nekim slučajevima dovoljno potpisati tzv. slip da bi se nešto kupilo, a kao što je slučaj u Osijeku, trgovac ne zna kako se vlasnik potpisuje. Isto tako PIN se nikada i ni u kojem slučaju ne treba čuvati uz kartice u novčaniku, jer to lopovima dodatno olakšava da nekome počisti račun.

mamac

NE OSTAVLJAJTE STVARI U VOZILU

Možda ste propustili...

ZA VIKEND U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

158 prebrzih i 23 pijana vozača

NA PRIJELAZU STARA GRADIŠKA

Pijan pokušao autom u BiH

Najčitanije iz rubrike