Regija
UDRUŽIVANJE

Svinjogojci osnivaju linijsku proizvođačku organizaciju
Objavljeno 19. kolovoza, 2016.

ŽUPANJA

Slavonski uzgajivači svinja udružuju se u linijsku proizvođačku organizaciju. Riječ je o prvom obliku udruživanja koji preferira Europska komisija, a koja primarni sektor, odnosno proizvođače organizirane na taj način, vidi kao jake partnere na tržištu s obzirom na količinu njihove robe. Proizvođačka organizacija može konkurirati kome god želi i na neki je način protuteža velikim koncernima. Klaster svinjogojaca Slavonije potaknuo je inicijativu uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, o čemu je razgovarano na sastanku u Vinkovcima. Okupljenim svinjogojcima udruživanje u linijsku proizvođačku organizaciju prezentirao je Dario Periškić, član Svinjogojskog klastera.

Plan za pet godina

- Cilj je okupiti svinjogojce iz Slavonije, odnosno cijele Hrvatske. U srijedu, 24. kolovoza, u Gundincima kreće službeni proces osnivanja proizvođačke organizacije. Želimo aktivno sudjelovati u kreiranju poljoprivredne politike i ostvarivati ciljeve koji su propisani pravilnikom o proizvođačkim organizacijama. To je ozbiljan projekt, u kojem se radi poslovni plan i program za pet godina, za koji se dobivaju novčana sredstva od EU-a, organizira se tržište proizvodnje, definira kvaliteta i, što je vrlo bitno, aktivno se sudjeluje u poljoprivrednoj politici - kazao je Periškić.

Predsjednik Udruge svinjogojaca Vukovarsko-srijemske županije Dobromir Čović i tajnik Svinjogojskog klastera pozdravlja novi oblik udruživanja proizvođača svinja, koji je prepoznala Europska unija.

- Time ostvarujemo pravo na inicijalna sredstva iz fondova EU-a za osnivanje i rad u sljedećih pet godina. Linijska proizvođačka organizacija bila bi servis za nas svinjogojce - kazao je Čović.

Uvjeren je da će slavonski uzgajivači prepoznati važnost i uključiti se u organizaciju linijske proizvodnje, u kojoj bi se plasirali prasci, tovljenici i debele svinje, odnosno produženi tov. Napominje da veći broj članova znači i jaču organizaciju.

Pršutana u Istri

Poznati svinjogojac Antun Golubović iz Đurića ističe da bi se preko organizacije rješavao plasman svinja i uzgajivačima jamčila sigurna isplata.

- Treba uvesti red na tržištu, rad u svinjcu i disciplinu u Ministarstvu poljoprivrede i hrvatskoj Vladi, jer peti dio naše zarade odlazi državi. I zato trebaju znati da od toga žive i da im upravo mi omogućujemo lagodne fotelje i druge blagodati - ustvrdio je.

Golubović ističe da članovi proizvođačke organizacije prilikom javljanja na natječaje EU fondova odmah u startu imaju 20 dodatnih bodova prilikom ocjene projekta. A pojavila se su se i zanimljiva razmišljanja svinjogojaca.

– Kada proizvođačka organizacija zaživi i kada stanemo na noge, za nekoliko godina mogli bismo imati i vlastitu pršutanu ili proizvodnju slavonske šunke. Kako Istrijani mogu doći u Slavoniju kupiti butove, ni nama nitko ne brani da i mi u Istri kupimo nekakvu pršutanu, dođemo do finalnog proizvoda i tako postignemo konstantnu cijenu svinja. Ali to je već neka druga priča - zaključuje naš sugovornik.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

sigurnost

RJEŠAVA SE PLASMAN I JAMČI ISPLATA

Antun Golubović

svinjogojac iz Đurića

Treba uvesti red na tržištu, rad u svinjcu i disciplinu u Ministarstvu poljoprivrede i Vladi

Klasteru uskoro oznaka Meso hrvatskih farmi

Svinjogojski klaster Slavonije uskoro bi trebao dobiti i oznaku Meso hrvatskih farmi radi informiranja potrošača o podrijetlu svinjskog mesa, koje se sustavno kontrolira. Pravo na korištenje naljepnice i znaka Meso hrvatskih farmi ostvaruje se za svježe svinjsko meso koje je proizvedeno od svinja koje su oprašene, utovljene i zaklane u RH. Na taj način kupci dobivaju kvalitetan, prepoznatljiv i cijenom konkurentan domaći proizvod, te potiču razvoj domaće svinjogojske proizvodnje, koja uvelike ovisi o jačoj povezanosti proizvođača svinja, prerađivačke industrije i potrošača.

Dobromir Čović

predsjednik Udruge svinjogojaca VSŽ-a i tajnik Svinjogojskog klastera

Linijska proizvođačka organizacija bila bi servis za nas svinjogojce

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike