Kultura
DEVETI FAK U SLAVONSKOM BRODU

Ovogodišnji moto
festivala je “FAK 9 - u
kazalište pa u krevet”
Objavljeno 18. kolovoza, 2016.

Festival amaterskih kazališta (FAK) ove će se godine održati u Slavonskom Brodu od 29. kolovoza do 3. rujna, a posjetitelji će tih dana moći pogledati osam kazališnih predstava. Program 9. FAK-a, koji organizira Satiričko kazalište mladih Slavonski Brod uz pomoć Kazališno-koncertne dvorane “Ivana Brlić-Mažuranić” i Grada Slavonskog Broda, predstavljen je na konferenciji za medije.

Moto i ovogodišnjeg festivala simpatično je smišljen u rimi i glasi: FAK 9 – u kazalište pa u krevet. Sve će predstave biti izvedene na platou ispred kazališno-koncertne dvorane, a u slučaju kiše dvorana je alternativni prostor. Kao i prijašnjih godina predstava s najvišom ocjenom publike osvojit će Grand Prix FAK-a, a bit će dodijeljene nagrade i za najbolju glavnu te sporednu mušku i žensku ulogu, kao i za najbolju režiju, kostimografiju i scenografiju.

“Predstave će izvesti šest kazališnih amaterskih družina. Na rasporedu je više predstava nego ikada do sada. Neke predstave su nešto kraće, pa će tada biti odigrane dvije u jednom danu. Uz hrvatske kazališne skupine nastupit će i gosti iz dvije susjedne države, što festivalu daje međunarodni karakter. Dolaze nam dva državna prvaka, najbolja amaterska kazališta u Srbiji i BiH”, rekao je Tomislav Goll, programski direktor festivala.

“Stručnim sudom predsjeda Dubravka Crnojević Carić, glumica, redateljica, teatrologinja i redovita profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Član žirija je i Darija Mataić Agičić, zamjenica ravnatelja Gradske knjižnice, a treći član je Aleksandar Aco Tadić, glumac, redatelj i voditelj Kazališta 'Raša Plaović' iz Uba, s kojim imamo dugogodišnju prijateljsku suradnju. Prije svega je to mjesto zaslužio jer je izvanredan redatelj, koji je osvojio brojne nagrade u svojoj zemlji, ali i u Hrvatskoj", rekao je umjetnički direktor festivala Silvio Stilinović.

Publika će svaku večer glasovati preko listića i odlučiti tko će dobiti Grand Prix festivala, koji će biti dodijeljen posljednjeg dana festivala uz ostale nagrade. Završna svečanost bit će, za razliku od otvorenja, u samoj Dvorani Ivane Brlić-Mažuranić.

Darko KOVAČEVIĆ

međunarodni

DVA SU KAZALIŠTA IZ SUSJEDNIH ZEMALJA

Stručnim sudom predsjedat će glumica i redateljica Dubravka Crnojević Carić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike