Kultura
ZA ZASLUGE U KULTURI

Osječanki Ivani Šojat
odlikovanje predsjednice
Objavljeno 18. kolovoza, 2016.

ZAGREB

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović donijela je odluku o dodjeli odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu i njezino promicanje u Republici Hrvatskoj i u svijetu. Među 13 nagrađenih je i osječka književnica Ivana Šojat.

Redom kneza Branimira s ogrlicom, za osobite i višegodišnje zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske nagrađeni su zaslužnici za razna područja (zaštita životne sredine, glazbena umjetnost, književnost i arhitektura.)

Odluka je objavljena u Narodnim novinama. Kako se neslužbeno doznaje odlikovani će vjerojatno nagrade primiti tek 8. listopada, zbog neplaniranih izbora.

Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu i njezino promicanje u Republici Hrvatskoj i u svijetu bit će odlikovani Elvis Bošnjak, Branka Brekalo, Zrinka Cvitešić, Nenni Delmestre, Pejo Gašparević, dr. sc. Vinicije Lupis, Miro Radalj, Goran Rako, Oka Ričko Varlaj, Dražen Siriščević, Ivana Šojat, Tena Štivičić i Višnja Zgaga.

Redom kneza Branimira s ogrlicom za osobite i višegodišnje zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske nagrađeni su proslavljeni alpinist Stipe Božić, akademik Nikola Bašić, književnik Miro Gavran, pijanist Ivo Pogorelić i konzervator Miljenko Domijan.

Kako je na godišnjem odmoru, višestruko nagrađivana osječka književnica Ivana Šojat za vrijedno priznanje saznala je iz Narodnih novina.

“Velika mi je čast što je moj dosadašnji spisateljski rad prepoznat i nagrađen ovako visokim priznanjem. Hvale je vrijedna činjenica da se u Hrvatskoj prepoznaje trud i rad i da se i spisateljski rad sve više prepoznaje i cijeni u hrvatskom društvenom korpusu. Dakako da su svi nagrađeni sretni i ponosni, a čula sam se jedino s kolegom Mirom Gavranom, koji je također počašćen. Očekujem službenu obavijest, a uručenje odlikovanja moglo bi biti početkom listopada”, rekla je Ivana Šojat na povratku u Osijek.

Inače, osječka književnica, vjerojatno najpoznatija po drami “Unterstadt”, prema kojoj je u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu postavljena istoimena predstava, ovog je ljeta sedam dana provela i na “Mastercard brodu knjižari - brodu kulture”. Svaki dan brod je pristajao u jednu dalmatinsku luku, postavio pokretnu knjižaru, odigrane su dvije predstave, a na književnoj večeri o svom radu govorili su poznati pisci, među kojima i Ivana Šojat. D.Kć.

Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

Najčitanije iz rubrike