Regija
OBITELJ ČERNUŠAK

S 11-ero djece svaki im je dan i nova radost
Objavljeno 18. kolovoza, 2016.

VOĆIN

Među stotinama obitelji koje su sudjelovale na hodočašću obitelji s brojnom djecom Gospi Voćinskoj na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije bila je i obitelj Černušak iz Požege.

Jasna (36) i Robert (41) Černušak ponosni su roditelji jedanaestero djece, od koje najstarija Veronika ima 15 godina, a najmlađa Barbara osam mjeseci. Između njih su Gabrijela, Magdalena, Helena, Ivan, Lucija, Lovro, Klara, Nikola i Emanuel.

– To je prekrasno, ali doista to ne može svatko. Mi, na sreću, imamo materijalne mogućnosti za podizanje toliko djece, ali nešto se ipak mora poklopiti da bi sve tako uspjelo i zato uvijek naglašavam ulogu vjere u tome. Bog je taj koji određuje i uz vjeru sve se lakše podnosi - kaže Josip.

Jasna je medicinska sestra, ali nije zaposlena, nego se posvetila obitelji. Suprug razumije da su njezine obveze velike i spreman je platiti pomoć, ali Jasna to ne želi.

– A što bih ja onda radila? Ja sam kod kuće, spremam i kuham jer to želim i nije mi teško - kaže.

Robert je instruktor za rad pod naponom u HEP-ovu Nastavno-obrazovnom centru u Velikoj. Riječ je o dobro plaćenom poslu, ali obveze u podizanju tako velikog broja djece ne prestaju sa završetkom radnog vremena. Djeca znaju biti zahtjevna, vide što drugi imaju pa bi i ona htjela imati najnovije mobitele i slične stvari, ali i njihovi zahtjevi moraju biti usklađeni s mogućnostima.

Jasna i Robert u početku braka planirali su četvero-petero djece, ali ne žale se ni s jedanaestero. Oboje potječe iz velike obitelji. Sretni su što su djeca zdrava, a to im je najvažnije. Zauzimaju se jedni za druge i sve uče iz primjera roditelja i starije braće.

– Pogledajte kako se mole, a mi ih ne tjeramo na molitvu. Oni jednostavno vide što drugi rade. Mi im kao roditelji služimo za primjer, ne možemo očekivati da društvo odgaja našu djecu. Društvo ih formira, ali sve kreće od kuće i temelja koje mama i tata daju, a oni prihvate - kažu Jasna i Robert.

Jasna je još kao dijete iz Velike hodočastila u Voćin, autobusom ili pješice, a Robert već nekoliko godina s tri najstarije kćeri 21. kolovoza pješači do Voćina iz Stražemana u požeškoj procesiji. Gospi Voćinskoj hodočaste s brojnim obiteljima otkako je ustanovljeno to hodočašće, 2011. godine. Unatoč brojnosti, ili upravo zato, obitelj Černušak sve stigne, sve je posloženo i u svemu vlada red.

– Nekad je teže, nekad lakše, ali svaki dan je nova radost. Samo da budemo zdravi, sve ostalo ćemo riješiti - kaže ponosni otac.

Petar ŽARKOVIĆ
U Hrvatskoj samo 87 obitelji 11+

Roberta je zanimalo gdje je njegova obitelj u hrvatskim državnim razmjerima i doznao je da u Hrvatskoj ima samo 87 obitelji s jedanaestero i više djece. Među mnogobrojnim zaposlenicima HEP-a jedino Robert ima toliko djece. “Jedan kolega imao je desetero djece, ali on je sada u mirovini”, kaže Robert Černušak.

Možda ste propustili...

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

Najčitanije iz rubrike