Regija
RODITELJI TRAŽE ODGOVORE

Babogredskih 350 učenika nema gdje ići na nastavu
Objavljeno 18. kolovoza, 2016.

BABINA GREDA

Za oko 350 učenika OŠ Mijata Stojanovića u Babinoj Gredi početak nove školske godine neizvjestan je jer nemaju gdje pohađati nastavu. Postojeća školska zgrada postala je velika sigurnosna prijetnja. Neposredno uz nju iskopana je šest metara duboka jama sportske dvorane koja sada prijeti urušavanjem okolnih objekata. Prije nekoliko mjeseci ravnateljica Đurđica Babić Ministarstvu obrazovanja uputila je dopis u kojem traži da se babogredskim učenicima, ako se tijekom ljeta vezano uz sportsku dvoranu ništa ne učini, osigura novi prostor kako bi mogli pohađati redovitu nastavu. Upozorila je da kao ravnateljica ne želi snositi odgovornost za opasnost da netko strada. Gradilište dvorane i danas zjapi prazno, a odgovor iz Ministarstva nije stigao.

Načelnik Babine Grede Josip Krnić danas će se otvorenim pismom obratiti premijeru Tihomiru Oreškoviću, resornom ministru Predragu Šustaru i pomoćniku Stipi Mamiću, zaduženom za gradnju školskih sportskih dvorana, i upitati ih na koji način babogredskim učenicima namjeravaju osigurati prostor za početak nove školske godine.

- Jasno mi je da su uskoro izbori, da je ova vlada tehnička, ali ona svejedno donosi odluke. U slučaju dvorane u Babinoj Gredi odluka se davnih dana morala donijeti, ide li se u gradnju ili ne. I projektanti su upozorili da više nema nikakvih uvjeta da djeca ondje pohađaju nastavu jer su svi atesti istekli još prije godinu dana i oni više ne jamče za sigurnost ni škole ni bilo čega. Previše vremena je prošlo otkako se ništa ne događa - upozorava Krnić.

Napominje da je Općinsko vijeće donijelo odluku i Ministarstvu dostavilo traženo jamstvo da će ići u kreditno zaduženje od tri milijuna kuna, a isto je učinila i Vukovarsko-srijemska županija. Naime, Ministarstvo je na sastanku u Zagrebu održanom sredinom lipnja kao uvjet za potpisivanje ugovora s novim izvođačem radova, koji će odmah nastaviti gradnju dvorane, uvjetovalo Općini Babina Greda i Vukovarsko-srijemskoj županiji sufinanciranje projekta sa po tri milijuna kuna. U MZOS-u tvrde da je dvorana, čija je gradnja započeta prije više od dvije godine, gotovo dvostruko skuplja u odnosu na objekt koji babogredskoj školi pripada po Državnom pedagoškom standardu.

- Roditelji nam se javljaju, ogorčeni su i zabrinuti. Pitam se koji će premijer i koji ministar potpisati odluku da djeca smiju ići u tu školu. Neka nam jasno kažu što misle poduzeti. Hoće li djecu iz Babine Grede autobusima slati u Županju, na koji način misle organizirati nastavu? - kaže Krnić. Marija Lešić Omerović

Kolektivni Eurojackpot

Načelnik Krnić kaže da razmišlja o tome da cijelo selo počne igrati Eurojackpot, da postave štand u centru Babine Grede i prikupljaju po pet, deset kuna za uplatu 15-ak kombinacija. “Tko zna, možda nam se sreća osmjehne pa ćemo našoj djeci sami sagraditi dvoranu”, kaže Krnić.

Jama za sportsku dvoranu narušila je statiku postojeće školske zgrade

MZOS: Općina nije tražila suglasnost

U MZOS-u ističu da je provjerom kod Ministarstva financija utvrđeno da Općina nije zatražila suglasnost niti pokrenula postupak javne nabave na koji se obvezala. Podsjećaju da je situacija u Babinoj Gredi naslijeđena od prošle administracije, koja dvije godine nije napravila ništa kako bi sanirala postojeće stanje i time zajamčila sigurnost djece. “Projekt je u Državnom proračunu završio 2012. godine amandmanom koji je donijela bivša Vlada, suprotno Zakonu o odgoju i obrazovanju. Uvažavajući situaciju i potencijalne ugroze, Ministarstvo je predložilo osnivačima - Vukovarsko-srijemskoj županiji i Općini Babina Greda da se uključe u sufinanciranje ovog projekta. VSŽ je prihvatila sufinanciranje u iznosu od 3 milijuna kuna te nam dostavila Odluku o istom, dok je Općina Babina Greda dostavila Odluku kojom uvjetno prihvaća sufinanciranje u iznosu od 3 milijuna kuna, i to tek nakon što provede natječaj za dobivanje kredita te ishodi suglasnost Ministarstva financija za kreditno zaduženje”, stoji u odgovoru MZOS-a.

Možda ste propustili...

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike