Regija
BOŽO BAČIĆ ZA VOLANOM JE 73 GODINE

Vozi i u 92. godini, a vozački je položio još 1943., u vrijeme NDH
Objavljeno 18. kolovoza, 2016.

ĐAKOVO

Otkako je položio vozački ispit, već je nastala treća država! Korisnik Doma za starije i nemoćne osobe u Đakovu, 92-godišnji Božo Bačić, položio je vozački u samom vihoru Drugog svjetskog rata, 1943. godine, u vrijeme NDH! Vremešni gospodin Božo živio je u Kraljevini Jugoslaviji, Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, pa u SFRJ, a sada u Republici Hrvatskoj. Državna uređenja i režimi dolaze i prolaze, a on i dalje vozi, i u 92.! Baš nedavno posjetio je djecu i u Zagrebu, za krštenje praunuka. I nije za odlazak u metropolu koristio usluge javnog prijevoza već je sjeo u svoj 14 godina star Hyundai i sam se odvezao k najrođenijima, na krstitke. Tih nemalih 250 kilometara od Đakova do Zagreba, kaže, prešao je za 2,5 sati.

Vozi i na more

– Vozim i na more, zadnje sam u tom smjeru bio autom do Biograda - kaže gospodin Božo, rodom Benkovčanin, a koji je radni vijek proveo u Osijeku, u MIO-u Standard, odakle je otišao u mirovinu.

Djeca su otišla u Zagreb, supruga je umrla, a Božo ostao sam pa je odlučio starost provesti ne u samoći, nego u društvu, među svojom generacijom. Obišao je više staračkih domova, a izbor mu je prije godinu dana pao na đakovački jer je, kaže, najuredniji, najugodniji, najorganiziraniji. Tako je starina Božo postao Đakovčanin, a s njim je osječku adresu đakovačkom zamijenio i njegov limeni ljubimac koji ga vjerno čeka na obližnjem parkiralištu... Osim njega, još četvero vremešnih korisnika Doma i dalje vozi, ima svoje automobile i parkira ih na susjednom parkingu. Negoduju na ocjene drugih, mlađih sudionika u prometu, da su stariji za upravljačem opasnost na cesti.

- To je laž! Svatko tko je nesavjestan, loš vozač, može biti opasnost na cesti, bez obzira na godine - kategoričan je Božo Bačić, za kojim su čak 73 godine vozačkog staža. U svojoj garaži promijenio je, kaže, dosad pet automobila:

– Vozio sam prvo “fiću”, pa jednu Ladu, pa drugu Ladu, potom Škodu, pa Yugo, a sada Hyundai.

I vojna vozila

Osim što je u jeku Drugog svjetskog rata položio za civilna vozila, Božo, tada domobran, položio je vozački ispit i za vojna pa je neko vrijeme vozio i tada često prometalo – motorkotač 'trokolicu', manji bus, vojni automobil i dr.

- Na redovite preglede za produžetak vozačke idem od 65., svake dvije godine, a sadašnja vozačka vrijedi mi još tri mjeseca pa ponovno na pregled. Psihofizičko zdravlje i refleksi su mi k'o štampa, imam vid za vožnju, sluh za vožnju i zašto i dalje ne bih vozio?! Ta ja sam s velebitskog kamena! - povezuje svoju vitalnost s kamenitom kršnošću zavičaja Bačić.

Odlučno pruža obje ruke ispred sebe koje, usprkos 92. u kostima, nisu ni sekundu zadrhtale! Vozit će, nastavlja, dok god bude mogao.

– Volio bih da i kod nas izađe uredba kao u Njemačkoj – nema kontrole, dok možeš, sam voziš! - kaže vozač kojemu se bliži stota, a volan iz ruku i dalje ne ispušta. Rođenih kada i on, 1924., danas je malo, a onih što i u 92. voze – još manje…

Suzana ŽUPAN
Bez ijedne prometne nezgode

Božo Bačić kaže kako u svoje 73 godine vozačkog staža nije imao ni jednu prometnu nezgodu ili nesreću. “U posljednjih godinu dana imao sam samo 150 kuna kvara za jednu žarulju”, kaže Bačić.

Nije propisana dob nakon koje slijede učestaliji pregledi

Kako ističu u PU osječko-baranjskoj, vozačke dozvole u RH izdaju se, u pravilu, na 10 godina. “Vozačka dozvola izdaje se na rok kraći od 10 godina ako je vozaču zdravstvenom potvrdom za upravljanje vozila taj rok ograničen na kraći period (npr. na pet godina zbog nošenja određenih pomagala poput naočala, slušnih aparata i sl.). U RH trenutno nije propisana dob nakon koje bi vozači morali učestalije obavljati liječničke preglede te prilagati zdravstvene potvrde, međutim do 2004. godine bilo je propisano da vozačka dozvola, ako nisu nastupili razlozi za njezinu promjenu ili ako nema prethodnih ograničenja nošenja određenih pomagala, vrijedi do 65. godine života vozača”, kažu u PU.

Promijenio je pet automobila: “fiću”, dvije Lade, Škodu, Yugo, a sada ima Hyundai

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike