Dome slatki dome
RASVJETA

Ugodno ljetno
ozračje doma
Objavljeno 18. kolovoza, 2016.

Rasvjeta je sastavni dio interijera i jedan od najznačajnijih kreatora ugođaja prostora. Uživajte u ljetnim večerima uz ugodnu rasvjetu i atraktivna rasvjetna tijela, koja će vašem domu u večernjim satima dati sasvim novu dimenziju.

Uloga svjetla u prostoru je funkcionalna i dekorativna. Kada govorimo o ugođaju ljetnih večeri, primarna uloga svest će se na dekorativnu, jer su to obično trenuci druženja i opuštanja, kada svjetlo ne treba biti naglašeno ni strogo usmjereno. Dekorativnom ulogom svjetla kreirat ćete ugođaj prema želji, potrebi ili stilu uređenja.

Geometrijski oblici

Kuću ili apartman na moru ili planini uređene u rustikalnom stilu možete osvijetliti modernim rasvjetnim tijelima, postavljenima na različite pozicije u prostoru. Odaberite jednostavne geometrijske oblike kako bi se što manje suprotstavljali rustikalnom ugođaju interijera. Zbog općeg ugođaja preporuka je odabrati bijela ili staklena - prozirna, rasvjetna tijela. Opći ugođaj kreirajte središnjom rasvjetom, a one specijalne rasvjetnim tijelima postavljenim na određene pozicije. Pravilno odabrana moderna rasvjeta ponekad će više naglasiti ambijentalnost prostora od bilo koje druge rasvjete.

Poseban kutak prostora, koji karakterizira atraktivan pogled prema prirodi ili naglašenim dijelovima interijera, poput kamina – ognjišta, naglasite osobitim rasvjetnim tijelom, koje će naglasiti veličanstvenost ugođaja i pogleda koji se pruža. Koliko god veliko i naglašeno ono bilo, mogućnost reguliranja jačine rasvjete učinit će ga fleksibilnim za kreiranje različitih ugođaja – od intimnih do naglašenih.

Kamene kuće, koje su obitavališta mnogih tijekom vrućih ljetnih mjeseci, pružaju izuzetne izazove kada se govori o načinu osvjetljenja. Kamen, kao moćan materijal, traži uvođenje atraktivne rasvjete i vizualno naglašenih rasvjetnih tijela. Sinergijom materijala i rasvjete postižu se izvanredni prostorni efekti. Dovoljna visina prostora pruža mogućnost postavljanja naglašenih lustera, koji će svojom dekorativnošću dodatno obogatiti prostor i ugođaj.

Spavaća soba je prostor za spavanje, ali i opuštanje, pa su svjetlosni efekti značajan faktor pri uređenju tog prostora. Osim nužne centralne rasvjete, koja se koristi prema potrebi, postoje različiti načini poigravanja svjetlošću koji će stvoriti ugodno ozračje za razgovor, čitanje ili druženje s partnerom. Uz klasično postavljanje lampi na noćne ormariće, rasvjetu možete ugraditi uz uzglavlje kreveta kao indirektnu, ugradbenu ili postaviti atraktivne visilice, koje će plohu iznad uzglavlja kreveta učiniti atraktivnom i dekorativnom čak i kad je rasvjeta isključena.

Ako vašu spavaću sobu formiraju dodatne prostorne cjeline, poput prostrane kupaonice i garderobe, pružaju vam se i dodatne mogućnosti poigravanja rasvjetnim tijelima i svjetlom koje šalju u prostor. Oslobodite cijelu plohu zida za stvaranje dojmljivih svjetlosnih efekata, koji su produkt spacijalno dizajniranih rasvjetnih tijela. Specifičnim načinom i oblikom širenja svjetla te kombinacijama postavljanja takvih rasvjetnih tijela stvarat ćete svjetlosne figure na zidu, koje mogu biti istih ili različitih jačina i boja. Stvorite unikatno umjetničko djelo kreirano rasvjetom!

Potkrovlje

Rasvjeta potkrovlja mnogima je problem zbog kosih krovnih ploha. No, poput ravnih, pružaju raznolike mogućnosti postavljanja rasvjete i kreiranja svjetlosnih efekata. S obzirom na dinamičnost krovnih ploha, koje su često dominantan element prostora, preporučuju se smireniji i jednostavniji oblici rasvjetnih tijela, koja mogu biti na različite načine postavljena u prostor. Visilice na kosom krovu izgledaju šarmantno, a, ovisno o odabranom modelu, postavljaju se u većem ili manjem broju.

Večernji ugođaj dnevnog boravka kreirajte isključivo rasvjetom. Neka boje, oblici i materijali namještaja postanu siluete koje naglašavaju kontrastne odnose svjetla i sjene. Uživajte u ljepoti skulpturalnih rasvjetnih tijela i svjetlosnih efekata koje proizvode. Učinite ljetne večeri posebnima...

Monika Galović Rolich, dipl. ing. arh.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike