Novosti
MINISTAR TURIZMA:

Državni novac za 16 turističkih obrta - uglavnom iz Baranje
Objavljeno 17. kolovoza, 2016.

Ministar turizma Anton Kliman u utorak je u Osijeku potpisao ugovore sa 16 korisnika programa Konkurentnost turističkog gospodarstva s područja Osječko-baranjske županije te najavio novi ciklus natječaja “Program razvoja javne turističke infrastrukture u 2016. godini”.

Riječ je o financiranju ulaganja u povećanje kvalitete i dodatne ponude ugostiteljskih objekata, razvoj novih i inovativnih turističkih usluga, internacionalizacije poslovanja, održivi razvoj, raznovrsnost ponude, korištenje novih tehnologija u cilju produljenja sezone, očuvanja radnih mjesta, novog zapošljavanja te rasta i razvoja turističkog gospodarstva.

Ugovore s ministrom potpisali su Vladimir Škrobo iz Karanca (Baranjska kuća, obrt Marko), Zlatna školjka iz Kopačeva, OPG Brezak Silvio iz Osijeka, OPG Milan Šarić iz Kneževa, OPG Tatjana Novačić iz Popovca, OPG Sudar Krunoslav iz Bizovca, Seljačko domaćinstvo “Bakine čarolije” iz Karanca, Marina Šašlin (obrt Mess) iz Batine, Etno selo iz Karanca, OPG Lazar Nataša iz Vardarca, poljoprivredni obrt Domagoja Škobića iz Aljmaša, OPG Vinogradac Dejan iz Bocanjevaca, OPG Svetlana Marinov iz Bilja, OPG Nada Piljić/Seljačko domaćinstvo Ivica i Marica iz Karanca, OPG Majhen Ninoslav te Berislav Mlinarević iz tvrtka Romos - commerce, u čijem sastavu posluje i hotel Waldinger. Njima je u sklopu programa Konkurentnost turističkog gospodarstva dodijeljeno 750.000 kuna, što je višestruko manje nego što su povukle neke druge županije. Ministar Kliman izrazio je nadu da će turistički djelatnici s istoka Hrvatske idući put pokazati veće zanimanje za dobivanje ovog novca.

Jedan od korisnika spomenutih sredstava prenio nam je svoje strahovanje temeljeno na dosadašnjem iskustvu kako će sada država zauzvrat protiv njih pokrenuti sav mogući inspekcijski nadzor kako bi utjerivanjem navodnih prekršaja povratila dio darovanog novca. Primiti državni novac, prema riječima našeg sugovornika koji je želio ostati neimenovan, često je dvosjekli mač. D.Celing

ULAGANJE U PLAŽE I BICIKLISTIČKE STAZE

Potpisivanju ugovora u osječkom hotelu Waldinger bili su i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, dožupan Željko Kraljičak, dogradonačelnik Vladimir Ham, saborski zastupnici Ivan Anušić i Leon Žulj. Ministar turizma Anton Kliman najavio je novi ciklus natječaja “Program razvoja javne turističke infrastrukture u 2016. godini“ kojim Ministarstvo turizma potiče jačanje konkurentnosti turizma kroz razvoj javne turističke infrastrukture. “Ulaganjem u projekte javne turističke infrastrukture, poput plaža, centara za posjetitelje, ili cikloturističku infrastrukturu, stvara se nova atrakcijska osnova ili se primjerenije vrednuje prirodna i kulturna baština”, rekao je Kliman.