Regija
U ĐAKOVU SE PONOVNO MJERI KONCENTRACIJA PELUDA

Građani se žale na ambroziju
Objavljeno 16. kolovoza, 2016.

ĐAKOVO

Sezona ambrozije počinje, a, nakon kratke vremenske nestabilnosti, najavljeno je suho i vruće vrijeme, koje pogoduje upravo širenju peluda, pa iz Vijeća mjesnog dobora Braća Ribar Đakovo upozoravaju kako je sve više onih koji im se žale ambroziju u gradu.

- Ovaj korov, u narodu poznat kao partizanka, neprijatelj je broj jedan alergičarima u kasno ljeto i jesen. U Slavoniji, pa tako i na đakovačkom području, počinje sezona ambrozije te koncentracija peluda raste iz dana u dan. Na području Đakova ove se sezone, nakon stanke od dvije godine, opet obavljaju mjerenja koncentracije peluda ambrozije u zraku te zahvaljujemo Zavodu za javno zdravstvo i Gradu što su pronašli financijska sredstva i omogućili ponovno mjerenje, kako bi svi alergičari bili pravovremeno obaviješteni o koncentraciji i vrsti peluda u zraku - navodi predsjednik VMO-a Danko Kočiš.

- Nakon učestalih upita građana i traženja rješavanja ovog gorućeg problema zahtjevom prema Gradu Đakovu tražimo obilazak terena od strane komunalnih redara i uklanjanje ambrozije s površina prekrivenih tim korovom prije nego što počne puna cvatnja. Kako su sredstva za uklanjanje osigurana gradskim proračunom, molimo gradske vlasti da ovaj problem hitno riješe. Molimo i građane Đakova da sve lokacije gdje ima ove biljke prijave komunalnim redarima na broj 840 446 - ističe Kočiš. Kaže i kako ih građani upozoravaju da se ambrozija može vidjeti uz ceste. Pokošen je bent, ali su kanali puni korova.

- Glavni je način uništavanja ambrozije čupanje biljke iz zemlje, čime se smanjuje broj aktivnih biljaka. Međutim, redovno košenje trave, svaka tri tjedna, također je učinkovit način smanjenja broja peludnih zrnaca u zraku - navodi Kočiš.

Prema učestalosti izazivanja alergija u kontinentalnom pojasu pelud ambrozije posljednjih nekoliko godina postao je drugi alergen, nakon grinje, izjednačivši se s peludom breze. Suzbijanje ambrozije treba provoditi u proljeće od trenutka nicanja. Potrebno ju je čupati još kao mladu biljku, prije početka cvatnje, krajem svibnja i početkom lipnja, kada je biljka visine oko 20 centimetara. M.Muškić

Brzo se širi

U kasnijem razdoblju, sredinom srpnja, biljke se mogu pokositi, i to prije cvatnje, na visinu do pet centimetara od tla. Uoči li se ambrozija u cvatu, najbolje ju je odrezati i spaliti, kako se eventualno već zrelo sjeme ne bi širilo dalje te tako prenijelo ambroziju na nove površine. Brzina njezin širenja ponekad je i 20 kilometara na godinu.

Možda ste propustili...

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

Najčitanije iz rubrike