Regija
MUZNE OVCE RIJETKOST

Ovčje mlijeko u Slavoniji do 10, u Dalmaciji 12 kuna
Objavljeno 17. kolovoza, 2016.

DRENJE

Dok proizvođači kravljeg mlijeka, a nakon svojedobnog rezanja cijene za 23 lipe, po litri dobivaju i, zabilježen je slučaj u Potnjanima, premizernih 1,86 kuna, mlijeko s farme Željka Fabrica iz Drenja postiže i do pet puta višu cijenu – 9,3 kune po litri! Jer on je proizvođač ovčjeg mlijeka i, uz kolegu iz Baranje, samo jedan od dvojice takvih u Osječko-baranjskoj županiji, a kvalitetom mlijeka, dodaje, najjači u ovom dijelu Slavonije! Najavljuje, uskoro će im se pridružiti i jedan stočar iz Bapske. Ovčje mlijeko ovdje, na istoku, postiže cijenu od 6 do 10 kuna, a na moru i višu – 12-12,5 kuna. No za količinu koju dnevno daje jedna krava on mora pomusti 20-ak muznih ovaca, a njihov uzgoj i ta vrsta mljekarstva vrlo su specifični i zahtjevni i na druge načine. Ima poznatog kupca, koji po ovčje mlijeko dolazi svaki drugi dan, a koje isključivo ide u proizvodnju kvalitetnih ovčjih sirova.

Oskudijeva i Europa

Ovčjeg mlijeka nema dovoljno ni u nas ni u Europi pa ga je tržište doslovce žedno. Fabric kaže kako je u Europi oskudica tog mlijeka te da u Njemačkoj i Austriji kupuju kravlje mlijeko da bi njime hranili ovce. Matično stado Fabric je 2013. uvezao iz Njemačke - 140 visokoproduktivnih istočnofrizijskih ovaca i francuskih lacaunea. Osim farme s muznim Fabric ima i farmu s mesnim ovcama, a o uzgoju prvih, krajnje iskreno kaže, uči u hodu i na vlastitim pogreškama.

– Jer stručnjaka u nas za takve stvari nema, pa pogreške plaćamo sami, učimo se u hodu, a najveću štetu napravili smo si hranidbom. Događalo se da sam koristio silažu, a pokazala se pogubnom za ovce. Potom, jave li se toksini u kukuruzu – i to je pogubno… pa sam imao velike gubitke u proizvodnji – od remonta stada do uginuća - kaže Fabric, koji, zajedno sa sinom, ima oko 450 ovaca. Sada, kada je još uvijek na početku, cilj mu je formirati i ustaliti kvalitetno matično stado, pa svjesno ide i na štetu količine dobivenog mlijeka.

- Proizvodnja je jako zahtjevna, mora se biti stalno sa životinjama – od janjenja do kraja mužnje. Ja radim tako da janje sisa 45-50 dana i onda ga odbijam pa tek onda počinje mužnja, a tu je već 50 posto mlijeka potrošeno. No svjesno idem u to jer meni je prvih godina cilj stvoriti vrhunsko stado, a preduvjet za to nije podizanje janjića na umjetnom othranjivanju, nego na kvalitetnom majčinu mlijeku - kaže Fabric. Ne krije kako je lani na ovčjem mlijeku imao brutodobit od 147.000 kuna, plus janjići.

Cijena varira

– Cijena ovisi o mnogočemu – od vremenskih uvjeta, hrane… jer te su ovce jako osjetljive na vremenske promjene, puno osjetljivije nego krave. Tako i cijena mlijeka varira od mjeseca do mjeseca; najbolju cijenu ove godine imali smo u travnju – 9,3, a lani u svibnju/lipnju – oko 9 kuna - kaže ovaj Drenjanac koji za uzgoj ovaca ističe da zahtijeva velika ulaganja.

– Nisu ona vezana uz prostor, objekte, to može biti i ograđeni prostor s nadstrešnicom, nego sam puno uložio u matično stado od 90 ovaca i 4 ovna – 350.000 kuna - kaže.

Na osnovi muznih ovaca išao je na IPARD, bio je to tada jedini program s tom stokom koji je prošao. Iz tog je fonda ovaj hrabri poljoprivrednik, a za današnje izazove i rizike u toj proizvodnji treba biti upravo to - hrabar, dobio je 370.000 kuna povrata sredstava za nabavu mehanizacije, traktore za farme. Ocjenjuje kako se na vrijeme okrenuo muznim ovcama s obzirom na to kakvo je stanje u ratarstvu i drugim granama poljoprivrede. On ratari brojne kulture, i stočari drugom stokom, no ovce za mužnju su mu, kaže, ipak najprofitabilniji dio proizvodnje.

S.ŽUPAN

Foto: Z. FABRIC

Suzana ŽUPAN
Za vrhunskog ovna 5000 eura

- Vrhunski ovan košta 5000 eura, pri čemu mislim na cijene na licitaciji. Kolega je u Lici kupio dva ovna po 5000 eura, a ja od njega uzimam pomladak. Upravo sam iz Austrije nabavio muško janje za rasplod – cijena 700 eura. S matičnim stadom 2013. uvezao sam iz Njemačke i četiri ovna, a dosad sam po cijeloj Hrvatskoj prodao 20-ak ovnića - kaže mljekar Željko Fabric. Na upit je li njegovim stopama krenuo još netko u njegovu kraju, kaže:

- Jest jedan poznanik, no ubrzo je odustao jer, kažem vam, muzne ovce zahtijevaju velika ulaganja i puno brige.

Šest mjeseci prodaju mlijeko, a preostalih šest janjiće

Mužnja muznih ovaca traje od 1. travnja do najkasnije 1. listopada. “Šest mjeseci u godini prodajemo njihovo mlijeko, a preostalih šest mjeseci janjiće i tako tim uzgojem imamo pokrivenu cijelu godinu”, kaže Fabric.

Poznati kupac po ovčje mlijeko za proizvodnju sira dolazi svaki drugi dan

Matično stado uvezao je iz Njemačke - 140 istočnofrizijskih ovaca i francuskih lacaunea

147

tisuća kuna plus janjići lani je Fabric imao brutodobit na ovčjem mlijeku

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike