Regija
3. JAHAČKE IGRE

“Županjski kas” prikuplja sredstva
potrebna za terapijsko jahanje
Objavljeno 16. kolovoza, 2016.

ŽUPANJA

U organizaciji Konjičkog centra “Županjski kas”, a u okviru programa obilježavanja Dana grada, u Županji su održane 3. Jahačke igre. Predsjednik “Županjskog kasa”, poznati konjogojac i čuvar šokačke tradicije i narodnih običaja Adam Svirčević istaknuo je značenje te manifestacije, koja okuplja sve one koji imaju ljubav prema konjogojstvu, konjima, igrama, ljubav prema djeci, jer svi jahači natjecatelji isključivo se bave rekreacijskim i hobi-jahanjem. A ovogodišnje Jahačke igre bile su humanitarne.

- Prošli smo na natječaju s projektom za terapijsko jahanje. Dobivena sredstva dostatna su za izradu rampe, a sami moramo osigurati novac za nabavu opreme za terapijsko jahanje i izgradnju prilaznih staza. Namjera nam je ove godine započeti terapijsko jahanje. Na ovom našem području, u okolici od 20 kilometara, od Županje do Gunje i susjednog Orašja u Bosanskoj Posavini, 60-ak je osoba koje imaju potrebu za terapijskim jahanjem, što nije malo. Zato će nam svaka pomoć dobrih ljudi i dobrovoljni prilozi naših sugrađana puno značiti - kazao je Svirčević. Vrijednost projekta je oko 40.000 kuna, od čega je 15-ak tisuća kuna osigurano. U “Županjskom kasu” vjeruju da će građani prepoznati značenje ovog projekta za osobe s teškoćama u razvoju i omogućiti im da tu uslugu dobivaju i u Županji i da ne moraju radi terapijskog jahanja odlaziti u desetke kilometara udaljene Vinkovce ili Vukovar. Inače, Konjički centar, doznajemo od Svirčevića, trenutačno ima 12 vlastitih konja, a lani je bilo 25 polaznika škole jahanja.

- Sve je veće zanimanje za školu jahanja, ali i rekreacijsko jahanje, stalno nam dolaze novi ljudi, posebice mladi, što nas jako raduje i motivira. Cilj nam je i bio oformiti centar okupljanja mladih i djece, a samim tim i roditelja, a iz godine u godinu vidimo napredak - kazao je, najavivši od sljedeće godine nove aktivnosti i širu ponudu usluga.

Prava atrakcija bile su jahačke igre za juniore i seniore. Više od 20 sudionika natjecalo se u preciznosti i brzini svladavanja zadanog parkura. Energija vrsnih natjecatelja i njihovih konja prštala je na sve strane, uz glasno navijanje i povike oduševljene publike… Prikazana je zavidna sposobnost i jahačke vještine, pri čemu se zahtijevala koncentracija i preciznost... Županjci su još jednom pokazali čudesnu simbiozu čovjeka i konja i razlog zbog kojega će Jahačke igre u Županji postati tradicija.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Održana i Potkovijada

U sklopu Jahačkih igara održana je Potkovijada, starinska igra bacanja potkove na štap. U njoj su se okušala brojna djeca predškolske dobi, u kategoriji od 1. do 4. razreda, od 5. do 8. i srednjoškolci do 18 godina.

Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike