Novosti
PROVJERA PREBIVALIŠTA

Četvrtina obrisanih
birača je iz Slavonije
Objavljeno 13. kolovoza, 2016.
Samo prošle godine u pet slavonskih županija odjavljena su 2283 građanina

Sve policijske uprave i postaje kontinuirano od stupanja na snagu Zakona o prebivalištu, od 29. prosinca 2012., odjavljuju prebivališta po službenoj dužnosti osoba za koje se utvrdi da ne žive na adresi na kojoj su prijavljene.

Samo prošle godine u pet slavonskih županija odjavljena su 2283 građanina, i to najviše u Vukovarsko-srijemskoj županiji - 811 osoba. Na drugom je mjestu Brodsko-posavska županija s 518 odjavljenih osoba, a na trećem Osječko-baranjska s 487 odjavljenih osoba. U Požeško-slavonskoj županiji u 2015. godini odjavljeno je 330 osoba, a u Virovitičko-podravskoj - 137.

Broj obrisanih birača prošle godine u slavonskim županijama četvrtina je ukupnog broja obrisanih u Hrvatskoj, odnosno lani je u cijeloj državi bilo 8337 odjava prebivališta po službenoj dužnosti.

MUP je ove godine, od 18. ožujka do 26. srpnja, obavio 84.232 terenska pregleda radi provjere prebivališta na području cijele Hrvatske te je doneseno rješenje za 10.876 odjava prebivališta. Najviše odjava bilo je u Zagrebu – 1022, a na drugom se mjestu našao Slavonski Brod s 452 odjave, potom Split s 410 i Osijek s 356 odjava.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić najavio je do kraja kolovoza brisanje još 50.000 prijava prebivališta, no, kako je istaknuo, izdavanje rješenja ide sporijim tempom nego provjere prebivališta jer moraju proći određeni zakonski rokovi.

- Ovo je problem s kojim su se susretale sve lijeve i desne vlade koje nisu htjele, mogle ili se nisu željele upustiti u to, ali mi smo se upustili u rješavanje tog problema. Naglašavam da ovih 50.000 čini izborni manipulativni potencijal, jer se u pojedinim krajevima uzurpirala vlast i to se ne smije dopustiti - kazao je Orepić. Dodao je da su manjinske skupine, pogotovo srpska zajednica u rubnim krajevima Hrvatske, koristile ovaj problem za ostvarivanje svojih političkih ciljeva.

Sandra LACIĆ
UTVRĐUJE SE STVARNO STANJE

Kako ističu iz policije, cilj Zakona o prebivalištu je usklađivanje zbirke podataka o prebivalištu sa stvarnim stanjem, otklanjanje problema u sastavljanju popisa birača, onemogućavanje izdavanja isprava s netočnim i neistinitim podacima te olakšavanje pronalaska osoba od strane sudova i drugih državnih tijela. “S obzirom na to da se na prebivalištu temelji niz prava propisanih posebnim propisima, kao što su, primjerice, porezni propisi, propisi o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, propisi o socijalnoj skrbi i dr., evidencija prebivališta i boravišta građana mora odgovarati stvarnom stanju nastanjenja građana”, ističu u MUP-u.

Možda ste propustili...