Magazin
HRVOJE KLASIĆ POVJESNIČAR

ZDS je isključivo ustaški pozdrav
Objavljeno 13. kolovoza, 2016.

Zašto “za dom spremni” izaziva toliko kontroverzi, radi li se o povjesnom hrvatskom pozdravu, ili za to nema čvrstih dokaza, pitali smo povjesničara dr. Hrvoja Klasića, s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu?

- “Za dom spremni” isključivo je ustaški pozdrav koji je u tom obliku bio i službeni u NDH i kojim su, između ostaloga, potpisivane brojne zapovijedi o masovnim deportacijama, progonima i ubojstvima nedužnih civila. Uvid u bilo koji dokument ili novine iz tog vremena lako će dokazati ovu činjenicu. S druge strane, ne da nema čvrstih dokaza, nego ne postoji ni jedan dokaz da su se te tri riječi zajedno ikada prije dolaska ustaša na vlast koristile kao pozdrav među Hrvatima. Nije mi jasno kako ljudima, uključujući i dobar dio Vlade, nije sumnjivo da su vidjeli brojne dokumente iz vremena NDH potpisane sa “za dom spremni”, a da nisu vidjeli ni jedan jedini dokument iz starije hrvatske povijesti koji bi potvrdio tezu da se radi o starom hrvatskom pozdravu. Priče da se taj poklič/pozdrav koristi u operi Nikola Šubić Zrinski, udar je na inteligenciju i pismenost. Naime, ne morate biti doktor povijesti da biste uzeli spomenutu operu, pročitali libreto i shvatili da se te tri riječi zajedno nigdje ne spominju. Slično je i s obmanama da su ban Jelačić i njegovi vojnici koristili ovaj poklič. Opet podsjećam i pitam - je li javnost imala priliku vidjeti i jedan dokaz u prilog toj tvrdnji. Da budem vrlo pragmatičan, zar mislite da nogometaš Šimunić ne bi iskoristio svaki dokaz kada je od FIFA-e kažnjen upravo zbog izvikivanja tog pokliča, a da ga je imao? Nije! Jer ne postoji. Što je znakovito, i sami ustaše ovaj pozdrav nazivaju “ustaškim”, a ne starim hrvatskim. A to je i razumljivo, jer je, prema njihovom mišljenju hrvatska povijest počinjala s njima. Njima je bila važna jedino njihova, a ne hrvatska tradicija. Najbolji dokaz upravo je korištenje toga pozdrava. Naime, u samim počecima paralelno uz “za dom spremni” koristi se i stari hrvatski pozdrav “Bog i Hrvati”. Međutim, budući da se taj pozdrav povezivao s HSS-om, taj su pozdrav vrlo brzo prestali koristiti i zadržali jedino pravi ustaški - ZDS.

U čemu je onda problem?

- Nažalost, svi navodni prijepori oko ovog pozdrava zapravo su rezultat povijesne revizije koja je na snazi posljednjih 25 godina. S obzirom na to da nam je postalo normalno da imamo ulice po ideologu ustaškog pokreta Mili Budaku, da dižemo spomenike i dajemo imena postrojbama po ustaškim zapovjednicima, da u nekim stranačkim prostorijama i privatnim stanovima i dalje na zidu vise slike ustaškog poglavnika, te da se dovode u pitanje ne brojke nego karakter koncentracijskog logora Jasenovac, zašto se sad čudimo što je mnogima u ovoj zemlji normalno izvikivati ZDS. Svakako ima i onih koji su možda zbunjeni tom nepostojećom dilemom ustaški, ili stari hrvatski pozdrav. Njih donekle i mogu razumjeti. Ali većina onih koji ga zagovaraju jako dobro znaju o čemu je riječ i upravo zato ga i zagovaraju. Te osobe zapravo nemaju nikakvih problema s činjenicom da je to ustaški pozdrav, samo nemaju hrabrosti to javno reći, nego izmišljaju kojekakve priče bez ikakvih dokaza. I time blate ne samo hrvatsku prošlost, nego i sadašnjost.

Je li i koliko nedorečeni zakon krivac što svako malo čujemo “za dom spremni”?

- Nisam pravnik i ne mogu reći što ulazi u domenu prekršajne, a što kaznene odgovornosti. Međutim, s obzirom na to da hrvatsko društvo cijeni njemačko pravosuđe možda ne bismo trebali izmišljati toplu vodu nego vidjeti kako su Nijemci riješili problem izvikivanja nacističkog pozdrava “sieg heil”. A podsjećam, taj nacistički pozdrav ekvivalent je ustaškom pozdravu ZDS. Dakle, za izvikivanje spomenutog pozdrava predviđena je velika novčana i zatvorska kazna u trajanju do tri godine. Da zaključim, nije problem uopće u pozdravu. Preduvjet za sankcioniranje zbog izvikivanja pozdrava je da se kao društvo odredimo prema ustaškom pokretu i NDH. Imamo neosporne dokaze da je ZDS jedino i isključivo ustaški pozdrav, i ako bez rezerve osuđujemo ustaški pokret i NDH, onda ne vidim razloga da se na isti način ne odnosimo i prema takvom ustaškom pozdravu.(D.J.)

Možda ste propustili...

IZBORI I DEMOKRATSKI POREDAK: PUTOVI I STRANPUTICE SADAŠNJOSTI

Realne opasnosti i nerealne ambicije

MODERNA PSIHOLOGIJA: ALI FENWICK, SLAVAN I U HRVATSKOJ

Treniranje emocija

KREŠIMIR MACAN, PR STRUČNJAK ZA ODNOSE S MEDIJIMA I STRUČNJAK ZA POLITIČKE KOMUNIKACIJE

S obzirom na odnose snaga, Plenković je dobio optimalnu podjelu resora

Najčitanije iz rubrike