Regija
BOJAN BODRAŽIĆ, DIREKTOR ZAVODA ZA STANOVANJE:

Uskoro obnova osječke secesije
Objavljeno 14. kolovoza, 2016.

U zaštićenim povijesnim zonama grada, ali i u užem gradskom središtu, brojne su zgrade pod zaštitom Ministarstva kulture, a kojima upravlja Zavod za stanovanje. Mnoge od njih u derutnom su stanju jer se suvlasnici rijetko odlučuju na uređenje zbog financijskih razloga, odnosno činjenice da je riječ o specifičnim materijalima i tehnologiji rada kakva se davno primjenjivala. Samim tim obnova je znatno skuplja. Unatoč tomu, čini se da u posljednje vrijeme suvlasnici sve više vode računa o izgledu zgrada. Tako je, prema riječima Bojana Bodražića, direktora Zavoda za stanovanje, uspješno proveden proces prijave na projekt obnove za zgradu na adresi Europske avenije 20.

- Obnova uključuje ulično pročelje, uređenje balkona, tzv. štukodekoraciju pročelja, drvenu stolariju i uličnu ogradu. U tijeku je natječaj za izvođača radova, a to nije ujedno i jedina secesijska zgrada koja će se u skorije vrijeme uređivati. Naime, zgrada na Preradovićevom šetalištu 3 i u Ulici Lorenza Jägera 22 u postupku su izrade konzervatorskog elaborata, što je sastavni dio dokumentacije potrebne za prijavu - objasnio je Bodražić, kao i to da natječaj za obnovu traje neprekidno. Ako su sredstva u određenoj godini utrošena, a dokumentacija je prikupljena, ta će zgrada sljedeće godine biti prva za sanaciju.

Osim na spomenutim zgradama i na brojnim drugima koje su zaštićeno kulturno dobro nužna je sanacija. Bodražić kaže da velik broj suvlasnika zbog poskupljenja radova ne može preuzeti obvezu plaćanja i uglavnom odustaje od radova, koji se moraju provoditi prema specifičnim pravilima. Inače, Zavod za stanovanje posebnu pažnju poklanja zgradama u zaštićenim povijesnim gradskim cjelinama, odnosno onima koje su zaštićeno kulturno dobro. Tako obnovu obavlja u suradnji s Konzervatorskim odjelom pri Ministarstvu kulture, poštujući sve upute koje dobije, uključujući i to jesu li boje, tehnologija rada i predloženi materijali sukladni s dostavljenim troškovnikom, a što se radi nakon istražnih radova i elaborata, odnosno projekta.

U 2016. godini 20-ak prijava za obnovu

Zavod svakodnevno radi na povlačenju sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, a ono po čemu je jedinstven u Hrvatskoj javne su tribine u svim gradskim četvrtima, gdje ovlašteni inženjeri odgovaraju na pitanja suvlasnika o energetskoj učinkovitosti. Osim toga, Zavod je osmislio i osigurao povoljnu kreditnu liniju, kojom je do sada utrošeno više od 50 milijuna kuna za sanaciju krovova, pročelja i dizala, a obnovljena je 361 zgrada. U 2016. godini zaprimljeno je novih 20-ak prijava i one će biti prijavljene nakon objave javnog natječaja za sufinanciranje obnove višestambenih zgrada koju provodi Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti Republike Hrvatske. Zavod je prvi upravitelj u gradu kojemu su za neku zgradu odobrena sredstva preko Fonda.

Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike