Novosti
“ŽIVE METE” U GAŠINCIMA

U vrijeme vježbe beru
gljive na vojnom poligonu?!
Objavljeno 12. kolovoza, 2016.
Samo se nadam da netko neće poginuti , kaže Đakovčanka

Iako je kolovoz mjesec u kojem će se održati nekoliko vojnih vježbi na vojnom poligonu u Gašincima, na tom su području, prema informacijama iz Županijskog centra 112, viđeni građani koji beru gljive, bez obzira na opasnost.

- Uočena je pojava ulaska civilnih osoba - berača gljiva na područje vojnog poligona Gašinci. Zapovjedništvo vojnog poligona upozorava da time ugrožavaju vlastite živote te narušavaju mjere sigurnosti vojnog objekta na koji je strogo zabranjen ulaz neovlaštenim osobama - navodi se u priopćenju Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Županijskog centra 112 Osijek.

Koliko je zaista opasno šetati po vojnom poligonu Gašinci, svjedoče svakodnevne objave na službenim stranicama Državne uprave za zaštitu i spašavanje gdje se točno navode dani kada će se vježbe održavati. Tako je za kolovoz najavljeno da će se aktivnosti uz uporabu bojevih sredstava održavati 12., 19., 22., 23., 24., 25., 30. i 31. kolovoza. Prate li berači gljiva ove informacije nije nam poznato, no iz Zapovjedništva vojnog poligona Gašinci nadaju se da će civili ozbiljno shvatiti ova upozorenja i maknuti se s područja gdje bi mogli nastradati.

Željko Šimić, načelnik Općine Satnica Đakovačka, na čijem teritoriju se nalaze i Gašinci, ostao je zatečen informacijom o beračima gljiva.

- Još nisam čuo da se tako nešto događa, a nije mi ni jasno kako civili ulaze na vojni poligon kad je na ulazu rampa i stoji vojska. Zamolio bih građane da ne ulaze na vojni poligon da ne bi došlo do kakve nesreće i eventualnog smrtnog stradavanja - pozvao je Šimić.

Mještani Gašinaca kazali su nam kako znaju da se gljive beru godinama i na vojnom poligonu.

- Ima ih nekolicina koji često idu brati gljive. Prije nekoliko godina jedan od njih se i izgubio, jer je išao predvečer pa je izišao na drugu stranu šume u noći - kazao nam je mještanin Gašinaca.

Đakovčani kažu da se na njihovoj tržnici, između ostaloga, mogu kupiti gljive lisičarke, ali nitko ne pita za njihovo podrijetlo.

- Samo se nadam da netko neće poginuti tražeći te gljive - kazala nam je Đakovčanka.

Sandra LACIĆ

Zamolio bih građane da ne ulaze na vojni poligon da ne bi došlo do kakve nesreće, poziva Željko Šimić

Najčitanije iz rubrike