Regija
PRONATALITETNA POLITIKA

Za svaku bebu - 3000 kuna
Objavljeno 12. kolovoza, 2016.

SATNICA ĐAKOVAČKA

Dok se u predizborno vrijeme političke stranke nadmeću tko će ponuditi veći iznos za jednokratnu pomoć novorođenčadi, a poslije izbora od toga uglavnom ne bude ništa, Općina Satnica Đakovačka tri godine za svoje najmlađe izdvaja 3.000 kuna čime “šiša” puno veće općine i gradove. Ovaj iznos isplaćuje se otkako je na čelo Općine došao Željko Šimić, a dotad je isplaćivano 1500 kuna. Općina Satnica Đakovačka obuhvaća dva naselja, spomenuto i Gašince, s 2148 stanovnika. Zanimljivo je i da, dok u drugim školama broj učenika opada, kod njih je taj broj respektabilan.

- U prvi razred ove godine upisano je 21 đak, osam u Gašincima i 13 u Satnici Đakovačkoj. U predškolu upisano je 17 djece od kojih je 16 u Satnici i jedno dijete u Gašincima. Ovo nije mali broj s obzirom na to da se sela u Slavoniji osipaju - kaže Šimić.

Ove godine su od 1. siječnja isplatili 13 jednokratnih naknada za novorođenčad, jer toliko je mališana rođeno.

- Do mog dolaska na čelo Općine naknada je bila upola manja. Povisio sam ju kako bismo pomogli mladim parovima prilikom dolaska novog člana u obitelj. Ta prva financijska pomoć je itekako potrebna u prvim danima roditeljstva. Jasno je da se od tog ne mogu kupiti kolica, to prepuštamo djedovima i bakama, ali se mogu kupiti osnovne potrepštine za bebu - kaže Šimić. Dodaje i kako se nada da će ovime potaknuti mlade parove u općini na veći broj djece, no poručuje i kako Općina radi na osiguravanju boljih uvjeta za život svih stanovnika.

- Nadamo se da broj od 13 mališana rođenih u ovoj godini neće ostati konačan - kaže Šimić.

Maja MUŠKIĆ

13

mališana rođeno je dosad u ovoj godini

Općina Satnica Đakovačka inače obuhvaća dva naselja, spomenuto i Gašince, s 2148 stanovnika

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike