Regija
AUTOMOBILIMA ZABRANJENO PREKO BRANE

Izletnike dočekali rampa
i lokot na Malom jezeru
Objavljeno 11. kolovoza, 2016.

BOROVIK

Neugodno je za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti Đakovčanka M.B. (podatci poznati redakciji) ostala iznenađena kada je na Malom jezeru akumulacije Borovik naišla, kaže, na - rampu i lokot! Nazvala je našu redakciju sa željom da se Hrvatske vode očituju što to rade s Malim jezerom i koju su mu ulogu, nakon opsežne sanacije brane, namijenile. Dodaje: “Zašto Vode drže pod ključem, nepristupačno građanima, izletnicima, kupačima, kamperima, ribičima nešto što bi trebalo biti u službi građana i onih koji plaćaju održavanje hrvatskih voda, slijevne vode i dr?” Nostalgično se prisjeća prošlih vremena na Malom jezeru Borovik, kada je ondje, ističe, vrvjelo kao u košnici.

Vrvjelo izletnicima

– Pripadam generacijama koje su mnoge svoje prvosvibanjske i druge praznike provodile na kampiranju upravo na Malom jezeru i ono je bilo uistinu vrlo posjećeno mjesto za sve Đakovčane, Osječane i druge koji su poželjeli otići na izlet, kupanje, kampiranje. Ondje je i veliki spomenik palim borcima u Drugom svjetskom ratu, lijepa livada, mali drveni most koji vodi na mali otok, borovi koji prave hladovinu i svaki vikend, praznik, taj je prostor vrvio od posjetitelja koji su tu dolazili na kupanje, kampiranje, pecanje… A onda su Hrvatske vode odlučile urediti branu i okoliš, jezero se isušilo, očistilo, opet napunilo vodom, brana se potpuno obnovila i onda su stavili rampu i lokot. Tako se život na Malom jezeru ugasio - priča Đakovčanka. Kaže, umjesto nekadašnje gužve na tom dijelu akumulacije Borovik, za prošlotjednog praznika na Malom jezeru vidjela je samo jedan šator.

– Netko se čak “usudio”…, a dalje prazno, nema mladih, nema djece, kupača, ribiča - kaže M.B. i pita: - Zar ta novosagrađena brana ne može izdržati težinu osobnih automobila, kupača, šatora?

- Istina, nakon obnove, jednom, dok sam se šetala, vidjela sam da je brana procurila, neposredno nakon završetka radova, ali onda su opet popravljali. Zašto se uložio novac hrvatskih poreznih obveznika i sve obnovilo ako nema svrhu da služi građanima? Provodi li se potiho neka privatizacija državne imovine opet? - ide korak dalje u svojim razmišljanjima Đakovčanka, a što se o Malom jezeru na Boroviku pitaju i drugi.

Građani dobrodošli

Pojašnjenje smo zatražili u Hrvatskim vodama, Vodnogospodarskom odjelu za Dunav i donju Dravu sa sjedištem u Osijeku – Vodnogospodarskoj ispostavi za mali slijev Vuka, gdje otklanjanju bilo kakve naznake da je riječ o zabrani pristupa Malom jezeru. Poručuju: građani su ondje dobrodošli, ali preko brane nije dopušteno prelaziti automobilom nego samo pješice!

- Točno je da su Hrvatske vode obavile opsežnu sanaciju brane i postavile rampu i lokot, ali ne da bi spriječile građanima - ribičima, izletnicima, šetačima… - pristup jezeru. Razlog postavljanja rampe jest zapriječiti promet preko brane kako bi se spriječilo oštećenje krune brane, te zbog sigurnosti građana kako netko ne bi vozilom sletio u jezero - ističe voditelj VGI-ja za mali slijev Vuka Mario Spajić. Dodaje kako nije točno da je građanima zabranjen pristup Malom jezeru.

– Naprotiv! Osim sanacije brane, Hrvatske vode uredile su i okoliš oko jezera, tako da je sada olakšan pristup praktički oko cijelog jezera, uređen je plato za parkiranje vozila te oborinska odvodnja - poručuje Spajić.

Suzana ŽUPAN
IZGRADIO GA PIK ZA POTREBE POLJOPRIVREDE

Akumulacija Dolić, popularno zvana Malo jezero Borovik, površine je oko tri hektara i starija je od Velikog jezera. Izgradio ju je nekadašnji PIK Đakovo za potrebe poljoprivredne proizvodnje. Nakon prestanka PIK-ovih potreba za vodom iz jezera, do 2012. godine jezerom gospodari Zajednica športsko-ribolovnih udruga Đakovo, kao nositelj ribolovnog prava na tom području. Nakon 2012. godine jezero dobiva status javnog vodnog dobra i njime upravljaju Hrvatske vode. Primarna namjena mu je obrana od poplava, a nakon toga sport i rekreacija.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike