Novosti
PRODUŽEN PROJEKT “ZAŽELI”

Posao za 2600 žena i pomoć tisućama starijih
Objavljeno 11. kolovoza, 2016.

Dobra vijest stiže za 2600 žena, ali i tisuće korisnika projekta Programa javnih radova za aktivaciju žena u lokalnoj zajednici "Zaželi" koji se s prvotno planiranih šest produžuje na dodatna tri mjeseca.

Riječ je o programu kojeg je pokrenulo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava kroz Europski socijalni fond radi pružanja potpore zapošljavanju i pristupu tržištu rada ženama koje se nalaze u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Također, tu je i prevencija prerane institucionalizacije osoba s invaliditetom i starijih osoba, poboljšanje kvalitete njihova života te socijalizacija. Podsjetimo, ovim programom spašeno je 60,6 milijuna kuna neiskorištenog novca iz Europskog socijalnog fonda, za financijsko razdoblje 2007. - 2013. Korisnice programa primaju plaću između 2500 i 2600 kuna te trošak stvarnog prijevoza u maksimalnom iznosu do 400 kuna.

Na osječkom području ta je mjera rezultirala pokretanjem Programa pomoći u kući u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Osijek, u koju je uključeno više od tisuću korisnika, a s osječkog Zavoda za zapošljavanje posao su dobile 24 žene. Produženje provedbe Programa do siječnja 2017., o čemu je odlučilo Upravno vijeće HZZ-a, ugodno je iznenadilo i Denisa Ćosića, zamjenika ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Osijek, koji je izuzetno zadovoljan kako zbog korisnika, tako i zaposlenih žena.

- To je nešto pozitivno, ponajprije zbog korisnika koji će uslugu pomoći u kući dobivati tri mjeseca duže od planiranog. Također, žene koje su zaposlene i koje su se vezale uz korisnike tijekom ovih mjeseci otkako je program u funkciji, zadržat će posao još neko vrijeme - poručio je Ćosić.

Marija MIHELIĆ
TKO ĆE POMAGATI NAKON SIJEČNJA?

Ovu vijest su pozdravili i korisnici, posebice samci kojima je ova mjera donijela veliku pomoć i podršku. “Ne znam što bih bez gospođe koja me obilazi. Skuha mi, opere i izglača rublje, a ono što trebam od liječnika do kojeg zbog teške pokretljivosti teško dolazim, također mi ona obavi. Već sam se žalostio što ćemo se rastati u listopadu, no ako me zdravlje posluži, ja i moja dobra vila družit ćemo se do siječnja”, rekao je 78-godišnji Osječanin u čiji dom već mjesecima dolazi pomoć, zahvaljujući ovom hvalevrijednom projektu. No, tko će pomagati ovim ljudima nakon siječnja?

60,6

milijuna kuna neiskorištenog novca iz Europskog socijalnog fonda, za financijsko razdoblje 2007. - 2013., spašeno je ovim programom

Možda ste propustili...

NAPREDAK HRVATSKE U EUROPSKOM DIGITALNOM DESETLJEĆU

Umjetna inteligencija neka će radna mjesta ukinuti, ali će i stvoriti druga

PRVI HITNI LET ZABILJEŽEN I U SLAVONIJI

Helikopterska medicinska služba djelovala 26 puta