Regija
POZVANI PO RATNI RASPORED

Mobilizacija u pet slavonskih gradova
Objavljeno 11. kolovoza, 2016.

ŽUPANJA

Tridesetogodišnji Županjac ostao je zatečen i neugodno iznenađen kada mu je prije nekoliko dana stigao poziv iz Ministarstva obrane, Područnog odsjeka za poslove obrane Vukovar, da se javi u Ured državne uprave “radi priopćavanja ratnog rasporeda u postrojbu OSRH”.

Novčane kazne

Uz napomenu da neodazivanje pozivu za sobom povlači odgovornost prema odredbama članka 119. stavka 1. točka 1. Zakona o obrani. Ondje stoji da će se novčanom kaznom od 1000 do 5000 kuna kazniti za prekršaj fizička osoba ako se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu nadležnog tijela u vrijeme i na mjestu koji su naznačeni u pojedinačnom, odnosno općem pozivu za sudjelovanje u vojnoj obvezi, radnoj obvezi, radnoj pomoći, odnosno ustupanje materijalnog sredstva.

- Što se to događa? Kakav ratni raspored? Moram priznati da mi nije bilo nimalo ugodno pročitati tu formulaciju. Supruga se odmah uspaničila i već me danima opsjeda s pričom da spakujemo kofere, uzmemo djecu pod ruku i krenemo za Njemačku, jer tko zna što se to kod nas sprema - požalio se.

U Uredu za odnose s javnošću MORH-a pojasnili su nam da je riječ o planiranoj redovnoj aktivnosti ažuriranja podataka vojnih obveznika koja se provodi sukladno odredbama Zakona o obrani. Konkretno, riječ je o pozivanju razvrstanih pričuvnika, odnosno osoba koje su odslužile vojni rok, ili bile na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, ili u djelatnoj vojnoj službi i određena im je vojno stručna specijalnost zbog daljnjeg ustrojavanja pričuvnih postrojbi OS RH.

20.000 pričuvnika

- Tijekom rujna ove godine Područni odsjeci za poslove obrane Osijek 2 i Vukovar provodit će aktivnosti ažuriranja podataka odabranim pričuvnicima s tog područja, a zbog dostupnosti, aktivnost će se provoditi u Đakovu, Valpovu, Vukovaru, Županji i Vinkovcima, najavljuju. U MORH-u napominju da je ustrojavanje pričuvnog sastava OS RH počelo krajem 2014. godine, a tijekom idućeg desetogodišnjeg razdoblja planirano je s nastavkom tog procesa te ustrojavanjem dvanaest pričuvnih postrojbi koje će obuhvatiti 20.000 pričuvnika.

- Aktivnosti ustrojavanja obuhvaćaju smotriranje pričuvnika, ažuriranje podataka u vojnoj evidenciji područnih odsjeka za poslove obrane, odabir pričuvnih vojnika, priopćavanje rasporeda u pričuvnoj postrojbi (ratnog rasporeda) razvrstanim pričuvnicima, obuka ključnog osoblja i drugo, pojašnjavaju. Prva smotriranja, a zatim i postrojavanja pričuvnog sastava provedena su u Osijeku, a nakon toga i u Dubrovniku.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

panika

NEKI SU POMISLILI DA JE NAJPAMETNIJI NAPUSTITI ZEMLJU

Prvi put nakon rata

Inače, uvođenje pričuvnog sastava provodi se prvi put nakon Domovinskog rata. Za popunu vojničkih dužnosti pozivani su vojni obveznici mlađih godišta, do 35 godina, a za popunu dočasničkih i časničkih dužnosti pozivani su vojni obveznici starijih godišta, do 55 godina. Jedan od razloga angažiranja pričuvnog sastava, napominju, također je i podizanje sposobnosti reagiranja na razne opasnosti i prirodne katastrofe.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike