Novosti
SPORAZUM HDSSB-A I HKS-A

Vulin: HDSSB nudi rješenja za probleme u Slavoniji u Baranji
Objavljeno 10. kolovoza, 2016.

Koalicijski sporazum o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima u četvrtoj i petoj izbornoj jedinici, potpisan u utorak navečer, čelnici Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) i Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Dragan Vulin i Ruža Tomašić predstavili su u srijedu na simbolički odabranom mjestu - farmi muznih krava u Bizovcu.

- Ova farma predstavlja simboliku onoga što nam se u Slavoniji i Baranji događa proteklih godina, pa i desetljeća, a to je izumiranje i propadanje sela i poljoprivrede. Ljudi iz naših krajeva masovno iseljavaju. Visoka je stopa nezaposlenosti i činjenica je kako se u Slavoniji mnogo lošije živi nego u drugim dijelovima Hrvatske. No, nećemo ovdje plakati, nego tu smo da bismo potaknuli naše ljude i ponudili konkretna rješenja o izlasku iz ove teške situacije, jer sve dosadašnje vlade, HDZ-ove, SDP-ove i ova posljednja kombinacija HDZ-a i Mosta, dovele su do ovog neodrživog stanja u Slavoniji. Moramo ga mijenjati, jer ubrzo u Slavoniji neće biti moći pronaći farme poput ove - kazao je Vulin.

Istaknuo je kako HDSSB i HKS imaju kompatibilne programe te da HDSSB iako je regionalna stranka koja brine o problemima i nudi rješenja za stanje u Slavoniji i Baranji, na prvom mjestu ima zaštitu i očuvanje hrvatskih nacionalnih interesa.

Predsjednica HKS Ruža Tomašić kazala je kako živi na Korčuli i da se u EU parlamentu izborila za hrvatske ribare te da je odlučila pokušati se izboriti i za Slavoniju i Baranju, jer je iz Velike Kopanice.

- Ključno mi je pitanje tko to želi slavonsku zemlju, a ne želi Slavonce? Kad budemo znali odgovor na to pitanje znat ćemo se lakše boriti, a do tada moramo zasukati rukave i raditi. Politike prema poljoprivredi koje su zastupale sve dosadašnje vlade bile su lov u mutnom - kazala je Tomašić, naglašavajući kako 1,2 milijarde kuna namijenjenih poljoprivredi godinu i pol stoji neiskorišteno.

Osvrnuvši se na srbijanske optužbe koje terete hrvatske branitelje za navodne zločine u Domovinskom ratu, Tomašić jer kazala kako bi Hrvatska trebala revidirati zakon o oprostu te procesuirati one koji izvršili ratne zločine nad hrvatskim pučanstvom.

- Apsurdno je da mi tražimo donacije od hrvatske sirotinje za obnovu vukovarskog tornja kojeg su Srbi rušili gađajući ga iz Srbije, umjesto da od Srbije zatražimo ratnu odštetu - kazala je Tomašić. Vulin je kazao kako optužnice koje se objavljuju protiv branitelja pokazuju kako hrvatska diplomacija ne radi dobro te da Hrvatska tu mora biti mnogo čvršća s jasnijim stavom prema Srbiji i njezinim pregovorima s EU. Naglasio je kako su upravo ti pregovori prilika u kojoj Hrvatska mora riješiti sva otvorena pitanja sa Srbijom, poput optužnica, ratne odštete i nestalih osoba.

Kandidacijske liste za četvrtu i petu izbornu jedinicu, najavio je Vulin, HDSSB i HKS Državnom izbornom povjerenstvu predat će u četvrtak.

Igor MIKULIĆ
Glavna odrednica programa - proizvodnja hrane

Dragan Vulin naglasio je kako je HDSSB-a proteklih godina bio dosljedan u borbi za interese Slavonije i Baranje te da na izborima u rujnu očekuje mnogo veću potporu nego na proteklim izborima. - Siguran sam kako su se naši Slavonci, Baranjci i Srijemci uvjerili da se svi bore za svoje interese - Metkovčani, Istrani, Dalmatinci, Zagrepčani... Vrijeme je da se i mi probudimo i shvatimo kako je ova koalicija ta koja će zastupati interese našeg zavičaja - naglasio je Vulin. Napomenuo je kako su glavne odrednice programa HDSSB-a poljoprivreda i prehrambena industrija, odnosno briga za selo i urbane prostore, ističući kako je nedopustivo da država više potiče očuvanje ptica i žaba u Slavoniji, nego proizvodnju hrane.

Najčitanije iz rubrike