Regija
DOKUMENTARAC VESNE ĆUDIĆ

Film o dvojbi Romkinja: Školovati se ili udati
Objavljeno 10. kolovoza, 2016.

BOLMAN

Nakon niza projekcija diljem Hrvatske, dokumentarni film “Razred”, autorice Vesne Ćudić, stigao je nedavno i u baranjski Bolman, točnije tamošnji Dom kulture. Podsjetimo, film govori o klasičnoj dilemi mladih Romkinja - školovati se ili osnovati obitelj. Kod većine Romkinja, nažalost, “pobjeđuje” udaja. Opće je, naime, poznato da u bračne vode stupaju vrlo mlade. Odmah potom rađaju i većina ih nikada ne zasniva radni odnos. Autorica Ćudić godinama je pratila skupinu romskih srednjoškolki iz Darde suočenih sa spomenutom dvojbom. U filmu se može vidjeti njihova svakodnevica, isprepletena suzama i smijehom te nerijetko potresnim, ali i poučnim prizorima. Za razliku od svojih vršnjakinja, glavne protagonistkinje filma, Jovana Petrović i Vedrana Klem, odlučile su se za završetak školovanja, u čemu im je pomagao Jovica Radisavljević.

Nakon bolmanske promocije razgovarali smo s Jovanom, sada 22-godišnjom djevojkom. I danas se kaje zbog, kako kaže, gluposti koje je napravila. Napustila je, naime, završni razred u belomanastirskoj Drugoj srednjoj školi, smjer frizer. Ipak, nakon godinu dana stanke vratila se u školu, završila je i, za razliku od većine njezinih vršnjakinja, zaplesala oproštajnu kadrilu na središnjem trgu u jedinom baranjskom gradu.

- E da sam sada u tim godinama, nikada ne bih napuštala školu. To savjetujem svima - priča Jovana, pojašnjavajući kako je u to vrijeme prevladala ljubav. Ipak, nastavlja, odlučila se vratiti u školu. Nije joj bilo svejedno. Bojala se kako će ju primiti ostali učenici i, najviše, profesori.

- Mislila sam da će me osuditi, ali dogodilo se suprotno. Lijepo su me prihvatili - priča, napominjući kako joj je školska godina brzo prošla. Prve godine nakon završetka škole nije radila, ali je prošle godine, nakon završenog tečaja za romskog pomagača, posao dobila u darđanskoj osnovnoj školi. Tamo je, kao sudionik javnih radova, radila s učenicima tijekom produženog boravka.

- Radila sam sa svim učenicima, od prvog do osmog razreda. Pisali smo zadaću, vježbali gradivo i slično - prisjeća se Jovana, željno očekujući početak nove školske godine i eventualni posao u školi. Kako ističe, ravnatelj je to mjesto ponovno aplicirao, ali za sada nema nikakvog odgovora nadležnih. U struci, kao frizerka, nikada nije radila.

Govoreći o snimanju filma, kaže kako ju je na početku poprilično tresla trema, ali se kasnije privikla i ponašala se kao da nije pred kamerom. Mišljenja je kako je film poučan i kako bi ga svi trebali pogledati, posebice mlade Romkinje.

Druga glavna junakinja filma, Vedrana Klem, koja je također završila za frizerku, nakon završetka školovanja udala se, rodila dvoje djece, otišla u Kanadu i iz nje se vratila. Sada živi u Dardi. Za razliku od nje, Jovana se nije udala, a obiteljski dom dijeli s majkom i ocem.

Ivica GETTO
Vedrana među najboljim frizerkama

Glas Slavonije svojevremeno je pisao o Vedrani Klem, tada jednoj od prvih, ako ne i jedinoj baranjskoj učenici Romkinji koja se plasirala na neko međužupanijsko natjecanje. Podsjetimo, bila je među najboljim mladim frizerkama u školi. Blaga trema na natjecanju učinila je svoje pa joj je plasman među tri najbolje frizerke za nijansu izmaknuo. Morala se zadovoljiti četvrtim mjestom. Hvalila ju je mentorica Danijela Bošnjak, inače vlasnica belomanastirskog Studija D, gdje je Vedrana odlazila na praksu. Još je tada sve mlade Rome pozvala da se obrazuju, jer će, tvrdila je, samo obrazovani moći dobiti posao. Zanimljivo je kako je među posjetiteljima projekcije u Bolmanu bila i mentorica Bošnjak.

Film će u kurikulum?

Važno je istaknuti kako će film, prema svemu sudeći, ući u nacionalni kurikulum pa će ga učenici gledati po školama diljem Hrvatske. Inače, nagrađivani dokumentarni film “Razred/School Time for Miss Roma”, snimio je doc. art. Vjeran Hrpka, koji predaje Umjetničko djelovanje na Odjelu za likovnu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku, producent je Siniša Juričić, izvršni producent Bogdanka Ćudić-Vidić, dizajner zvuka Frano Homen, skladatelj Luka Zima, a montažer Vanja Siruček.

Možda ste propustili...

MEĐU 36 NOVIH MAJSTORA NAJVIŠE FRIZERA

Na majstorski su ispit došli iz devet županija

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OPĆINSKO VIJEĆE NIJE PRIHVATILO IZVJEŠTAJ O RADU VRTIĆA

Izvješće nije potkrijepljeno
informacijama o prihodima i
rashodima poslovanja vrtića

2

OBLJETNICA 135. BARANJSKE BRIGADE

Postrojili se ratni baranjski veterani

3

SLATINSKA SEKVOJA

Stablo godine, stoljetni div u srcu Slavonije