Svijet
NJEMAČKA AGENCIJA DPA

Ovako Balkanci varaju
kada izlaze na izbore
Objavljeno 9. kolovoza, 2016.

Njemačka agencija DPA pozabavila se izbornim manipulacijama u balkanskim zemljama. Dopisnik te agencije iz Beograda Thomas Brey piše kako je to uobičajena praksa – od Hrvatske do Makedonije.

Uoči parlamentarnih izbora u Makedoniji upravo se “sortira“ 40.000 osoba s pravom glasa – u prijevodu to znači da se iz izborne evidencije izbacuje 40 tisuća nepostojećih birača. Ili možda čak i više.

A to nije izoliran slučaj, napominje njemačka novinska agencija DPA. Izborne manipulacije i lažiranje parlamentarnih izbora uobičajena su pojava na Balkanu. Ponekad se to radi sasvim otvoreno, a ponekad skriveno od očiju javnosti. Bosanski portal Buka je svojedobno registrirao sedam metoda, ali ima ih i mnogo više. Za početak to je sami broj osoba koje imaju pravo glasa.

U Srbiji je na posljednjim izborima bilo registrirano 6,6 milijuna birača – u zemlji koja ima 7,1 milijun stanovnika. U Makedoniji ima 1,8 milijuna birača i 2,1 milijun stanovnika. Nevjerojatno je da u tim zemljama ima tako malo ljudi koji su mlađi od 18 godina.

Hrvatska, članica EU-a, zemlja u kojoj se 11. rujna održavaju izvanredni parlamentarni izbori, ponekad ima više birača od stanovnika. To se opravdava time da na izborima smiju glasati i Hrvati iz susjedne Bosne i Hercegovine, a oni nerijetko odluče o pobjednicima izbora. U diplomatskim predstavništvima Hrvatske u BiH izbori se provode bez ikakve neovisne kontrole, piše DPA.

Najomiljeniji trik u pojedinim zemljama Balkana jest da birači svoje osobne iskaznice u zamijenu za novac prepuštaju članovima stranaka, koji onda glasuju umjesto njih. Uobičajena je i praksa da zaposlenici u prenapuhanom državnom sektoru fotografijom iz biračke kabine moraju dokazati da su vladi podarili još pokoji glas. Na dnevnom su redu i glasovanja pokojnih osoba, manipulacije sa starijim građanima, ili uništavanje glasačkih listića političkih protivnika – prije nego što ih se izbroji. Ili se jednostavno jedan “nepodobni“ glasački listić zamijeni nevažećim listićem. U posljednje vrijeme sve je popularnija i nevidljiva tinta iz Kine. Biračima koji svoj glas daju oporbi tako se otima njihovo biračko pravo – njihovi su listići na kraju bijeli, time i nevažeći.

Poznat je i trik koji se zove “bugarski vlak“. Nitko ne zna zašto se zove tako, ali svi znaju kako on funkcionira: jedan birač (nakon što dobije novac za takvo ponašanje), s glasačkog mjesta uzme svoj neispunjeni glasački listić. Nakon toga zaokruži “prave“ kandidate i novi birač koji dođe na glasačko mjesto manipulirani listić ubacuje u kutiju s glasovima, a sa sobom iznese svoj neispunjeni listić.

Eduard SOUDIL
U HRVATSKOJ SE BRIŠE 50.000 LAŽNIH PREBIVALIŠTA

U Hrvatskoj je prošli mjesec otkriveno 11.000 lažnih prijava prebivališta, a do kraja kolovoza s adresa na kojima su prijavljeni, a tamo uopće ne žive, bit će odjavljeno još 50.000 osoba. TV-postaja N1 citirala je hrvatskog ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića koji tvrdi da dvije velike stranke, HDZ i SDP, u prošlosti uopće nisu mrdnule prstom kako bi očistile“ i aktualizirale neprecizne popise birača. Jer tako su po želji, tvrdi on, mogle rezultat izbora okretati u željenom smjeru.

Najčitanije iz rubrike