Kultura
ARHEOLOŠKI MUZEJ U ZAGREBU

Baština Baranje:
Vrijedni nalazi na
trasi nastavka autoceste
Objavljeno 9. kolovoza, 2016.

U Arheološkom muzeju u Zagrebu postavljena je izložba Baština Baranje, čiji podnaslov “Kroz Baranju okom, srcem, dušom, lopatom i špahtlom”, najbolje govori o trudu djelatnika te institucije tijekom dugog istraživanja vrijednih arheoloških nalaza, ali i suradnje s obrazovnim ustanovama.

Organizator izložbe je Arheološki muzej u Zagrebu, a suorganizatori Centar za kulturu grada Belog Manastira, Turistička zajednica Baranje.

Baština različitih regija Hrvatske u Arheološkom muzeju u Zagrebu dugo je planirani projekt, a njegov prvi dio posvećen je Baranji, regiji na istoku zemlje koji je često zanemaren, a vrvi ljepotom i zanimljivostima. Kroz četiri manje izložbe djelatnici tog muzeja nastojli su obuvatiti što više čari ovog prekrasnog prostora te predstaviti različite vrste baštine i sve ono što smo imali prilike doživjeti i ostvariti prilikom iskopavanja na trasi buduće autoceste kroz Baranju.

Prvi dio izložbe su plakati o baštini Baranje, kojom su nastojali obuhvatiti sve zanimljivosti i ljepote te regije te prikazati njezinu bogatu prošlost, ali i postojeću ponudu i potencijal za razvoj različitih vrsti turizma. Radi se o dvadesetak plakata kroz koje se posjetitelji mogu upoznati s povijesnom, arheološkom, etnološkom, industrijskom, sportskom, sakralnom i prirodnom baštinom te mnogim drugim, prije svega gastronomskim događanjima.

U drugom dijelu je izložba dječjih radova. Arheološki susreti višegodišnji su projekt Arheološkog muzeja u Zagrebu koji uključuje suradnju s osnovnim i srednjim školama kamo djelatnici muzeja odlaze držati tematska predavanja o arheologiji, metodologiji iskopavanja, obradi nalaza te, najvažnije, arheološkoj baštini kraja u kojem se Susreti održavaju. Prikazani plakati rezultat su višemjesečnog rada u baranjskim školama, a njihovi su autori isključivo učenici koji su pokazali izuzetan interes za baštinu koja ih okružuje i s kojom svakodnevno žive. Autori crteža učenici su Osnovne škole Darda, Druge srednje škole Beli Manastir i Osnovne škole Popovac.

Treći dio su tekuća arheološka istraživanja. To je dugogodišnji projekt Arheološkog muzeja u Zagrebu. Putujuća izložba plakata prikazuje najnovija istraživanja diljem Hrvatske. Izložba se stalno mijenja i nadopunjava novim saznanjima i istraživanjima, a ovom prigodom obuhvatila je lokalitete istraživane na trasi buduće autoceste Osijek - Beli Manastir i značajnije istraživanje lokalitete u ostatku Baranje. Ovom se izložbom želi dodatno naglasiti važnost i potencijal Baranje kao izuzetno zanimljive i bogate arheološke regije. Autori tekstova u tom dijelu izložbe su Jacqueline Balen, Marko Dizdar, Ivan Drnić, Ana Đukić, Slavica Filipović, Tomislav Hršak, Hrvoje Kalafatić, Dženi Los, Daria Ložnjak Dizdar, Helena Nodilo, Ivan Radman-Livaja, Dragana Rajković, Marina Sečkar, Dinko Tresić Pavičić i Šime Vrkić.

Izložba Jasa - rezultati zaštitnih istraživanja lokaliteta premijerno je postavljena u Belom Manastiru u veljači 2016. godine, a donosi preliminarne rezultate arheoloških istraživanja na lokalitetu Novi Čeminac - Jauhov salaš, provedenih 2014. i 2015. godine na trasi buduće autoceste A5. Osim arheološkog materijala izloženog u četiri cjeline, izložba uključuje i 3D rekonstrukcije dviju kuća koje pripadaju razdoblju seobe naroda. Istom razdoblju pripada i likovni prikaz istočnogermanske žene - rekonstrukcija njezine odjeće i nakita s kojim je pokopana u jednom od grobova na lokalitetu. Autori toga dijela su Jacqueline Balen, Jelena Boras, Ana Đukić, Anita Ivanković i Marin Mađerić.

Darko KOVAČEVIĆ

istraživanje

NALAZIŠTA NA TRASI AUTOCESTE A5

Izložba o Baranji prva je u dugogodišnjem projektu Baština hrvatskih regija

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike