Crna kronika
NESREĆA U BAZENU

Plutao bez svijesti
i završio u komi
Objavljeno 8. kolovoza, 2016.

ĐAKOVO

Dvadesetčetverogodišnji mladić pronađen je kako bez svijesti pluta na vodi na Gradskim bazenima u Đakovu. Kupači su ga uočili u petak u 13.40 sati.

- Djelatnik bazena izvadio je iz vode 24-godišnjaka te ga reanimirao do dolaska Hitne medicinske pomoći, koja ga je prevezla u Klinički bolnički centar Osijek, gdje je utvrđeno da je u komi - doznajemo od Darija Premeca, glasnogovornika Policijske uprave osječko-baranjske.

U Osječko-baranjskoj županiji ove godine utopile su se već tri osobe.

S obzirom na to da će i ovih dana osvježenje od ljetnih vrućina i sparina većina građana potražiti u kupanju na jezerima, rijekama, bazenima i na moru, iz policije upozoravaju da je potrebno biti svjestan opasnosti koje se i tu skrivaju.

- Ponajprije je riječ o utapanju, ali vrebaju i brojne druge nepredvidive posljedice, poput slomljene kralježnice, vrata, ili noge nakon skakanja na glavu. Rijeke su najopasnije, jer su protočne, imaju virove, usjeke, i često mijenjaju svoj tok. Jezera pak imaju nagle promjene dubine i temperature, a Velik problem kupačima zna predstavljati i raslinje o koje se zapletu, pa se uspaničare i na kraju utope. Velik je rizik i kupanje u muljevitim šodericama zbog naglog pada dna i slabe vidljivosti - kazao je glasnogovornik osječko-baranjske policije.

Kako ne bi došlo do utapanja iz policije kupačima savjetuju da ne plivaju najmanje jedan sat nakon obroka, a nikako ako su konzumirali alkohol. U vodu ne bi trebalo ulaziti vruć, već bi trebalo malo sjesti i ohladiti se prije ulaska u vodu, a isto tako ne smije se skakati u vodu nepoznate dubine.

- Nikad ne plivajte sami. Plivajte u blizini spasioca te poštujte upute i znakove spasioca. Dogodi li vam se nevolja, ostanite smireni. Plutajte na leđima i mašite jednom rukom za pomoć. Ako u vodi uočite nekog u nevolji, odmah potražite pomoć, savjetuju građanima iz policije da se kupanje ne bi pretvorilo u tragediju.

Sandra LACIĆ
LANI SE UTOPILO OSMERO LJUDI

U Osječko-baranjskoj županiji prošle godine utopilo se osmero ljudi, što je četiri puta više nego 2014. kada su se utopile dvije osobe. Prema podacima MUP-a u protekle dvije godine u Hrvatskoj se u rijekama, morima, jezerima i slično, utopila 231 osoba. U 2014. godini, utopile su se 102 osobe, a u 2015. čak 27 osoba više - 129.

policija

U DVIJE GODINE U HRVATSKOJ SE UTOPILA 231 OSOBA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike