Regija
BEZ DOBRE RODITELJSKE SKRBI

Djeca se udomaćila u Kući sretnih ciglica
Objavljeno 6. kolovoza, 2016.

SLAVONSKI BROD - Godinu i pol otkako su se iz Doma za djecu i mladež preselili u manji prostor Kuće sretnih ciglica, šest djevojaka i šest mladića smješteni su u tri stana organiziranog stanovanja uz 24-satnu potporu odgojitelja.

- Dva su mladića završila školu i pomažemo im naći posao, neki stariji su se snašli i izišli iz ustanove. Već dvije godine nema djece u ustanovi u klasičnom smislu - navodi Renata Puljko, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici (CPUZ) Kuća sretnih ciglica, koja s ostalih 19 djelatnika također boravi na istoj adresi.

Nakon prvotnog nevoljkog prihvaćanja, djeca su zadovoljna novim smještajem, osjećaju se, kažu, kao kod kuće. Sestre Antonela, Lucija i Anamarija tu su već osmu godinu i nerado govore. Najmlađa Antonela spremna je za prvi razred srednje škole, želi se baviti slastičarstvom. A svoj talent već je pokazala u pripremi muffina, palačinki... Maja će biti konobarica i vjeruje da će naći posao. Najstariji, 18-godišnji Tomislav, završio je za cvjećara i u potrazi je za poslom. Godinu dana koliko je proveo u CPUZ-u je, veli, prezadovoljan, uključuje se u razne poslove, pomogne pokositi, urediti okoliš...

Ravnateljica navodi kako, uz suglasnost Državne uprave za upravljanje državnom imovinom, planiraju najam još dva stana za starije štićenike, premda se broj korisnika smanjuje. Naime, u aktualnom prostoru jedan stan bi se prenamijenio za savjetovalište i grupni rad te poludnevni boravak, u kojem se sada okuplja 38 djece, a bit će ih i više jer je u planu širenje na cijelu županiju, sukladno politici preventivnih programa za djecu koja su u riziku od izdvajanja iz obitelji. U vrijeme škole s njima se radi oko školskih obveza, na socijalizaciji, organizaciji slobodnog vremena, dobivaju psihosocijalnu potporu, no paralelno se radi i s roditeljima, naglašava Puljko.

- Stručnjaci ih savjetuju i educiraju kako bi se uvjeti kod kuće popravili. Cilj je da se i roditelji promijene kako se djeca ne bi morala “čupati” iz njihove sredine. A bilo je i takvih situacija, premda ne puno. Statistika pokazuje da se broj djece s poremećajima u ponašanju (počinitelja prekršajnih i kaznenih djela) evidentiranih u Centru za socijalnu skrb gotovo prepolovio. Djelomično je to zasluga i naših preventivnih programa - uvjerena je Puljko.

- Broj djece u poludnevnom boravku rapidno raste jer su i Centar za socijalnu skrb i roditelji uvidjeli da program vodi pomacima nabolje - dodala je.

U CPZU-u troškovi su smanjeni nakon izlaska iz Doma, a korisnici (ukupno njih 50) pokazuju više razumijevanja u novom prostoru, gdje su manje stigmatizirani. Zajedno se trude funkcionirati kao obitelj.

Marija RADOŠEVIĆ
Besplatno ljetovanje

I ove je godine 36 djece besplatno ljetovalo na Braču u odmaralištu Dječjeg doma “Sv. Ana” iz Vinkovaca. Mnogima je to prvi susret s morem, tu nauče plivati. Povremeno im plate odlazak na bazen, bili su na zajedničkom izletu, imaju večernje izlaske. No, kao i u obiteljima, mora se poštovati dogovor, a ako ga prekrše, slijede i kazne, kaže odgojitelj Saša Sertić, koji se deset godina nosi s tinejdžerima i priznaje da nije baš lako. Za prekršitelje dogovora zna se uvesti i odgoda isplate džeparca od mjesečnih 100 kuna.

13 udomiteljskih obitelji

Djeca u poludnevnom boravku zadržavaju kontakt s obitelji, što umanjuje stres. Uključeni su u božićnu i rođendansku čaroliju, od ljudi dobra srca dolaze im darovi ovisno o želji ili dobi. Slično je i u svih 14 bivših dječjih domova, koji su sve više deinstitucionalizirani, navodi ravnateljica brodskog CPUZ-a. Ona i dalje planira konkurirati na natječaje za unapređivanje infrastrukture pružatelja socijalnih usluga u deinstitucionalizaciji jer dokazano je da su djeca smještena u udomiteljskim obiteljima zadovoljnija. A i tu se situacija mijenja nabolje pa je u Slavonskom Brodu trenutno u evidenciji 13 udomiteljskih obitelji, što je značajan napredak u odnosu na protekle godine.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike