Osijek
ZELENI ČETVRTAK NA GLAVNOJ TRŽNICI

Na radost potrošača, cijena aronije je sve niža
Objavljeno 5. kolovoza, 2016.

Kad se prije dvije godine u Hrvatskoj počela uzgajati aronija na svega 20 hektara, malo tko je mogao pretpostaviti da će uskoro pojedinci sami na svojim gospodarstvima imati gotovo istovjetnu količinu. Nije dugo trebalo da se obitelj Bogadi iz Osijeka počne baviti ekološkom proizvodnjom ove biljke koja je sve traženija u raznim oblicima. Aroniju uzgajaju u Mikleušu, a prodaju je u bioprodavaonicama.

Posjetitelji ovotjednog Zelenog četvrtka mogli su se uvjeriti u izvrstan okus aronije pripremljen u muffinima, ali i ukusnom smoothiju, koje je pripremila Ana Bogadi. Posjetitelji su bili oduševljeni pripravcima pa smo tako od Ilije iz Donjega grada doznali kako će odsad aroniju konzumirati češće.

- Nisam se nadao da je ovo tako ukusno. Sviđa mi se što sam uz ukusan smoothie mogao i čuti priču o aroniji i dobro je da je cijena sad niža nego ranije. Svakako ću si priuštiti suhe bobice, jer osim što su ukusne, čujem i da su jako zdrave - ispričao je naš sugrađanin.

Gotovo cijelu "abecedu" aronije ispričala je Ljiljana Olujić, iz Eko rural neta, pojašnjavajući kako na radost potrošača cijena aronije neprestano pada. Istovremeno, pojavljuje se u više oblika, a među prvima bio je tu sok od aronije koji je bio najtraženiji među potrošačima, a sad su ga zamijenile suhe bobice i prah.

- Zanimljivo je da se prah aronije dodaje kao sredstvo koje stabilizira proizvod i produžava rok valjanosti. Aronija je jedna perspektivna biljka, a upravo je u prahu njezina nutritivna vrijednost najjača. Inače, odlična je za blagotvorni utjecaj na krvni tlak, kožu, pa čak i raspoloženje - ispričala je Olujić, dodajući da se nada kako će aronija u budućnosti biti još rasprostranjenija.

Marija MIHELIĆ
KUPCI PONOVNO "OKUPIRALI" TRŽNICU

Kako bi se dobro opskrbili za produženi vikend, kupci su i ovoga četvrtka na tržnici kupovali razno voće i povrće. Cijene se uglavnom nisu mijenjale u odnosu na prethodno razdoblje, a među voćem najtraženije su bile šljive, čija je cijena četiri kune za kilogram, dok je za kupine valjalo izdvojiti 15, odnosno 20 kuna za kilogram. Velika je i ponuda povrća, primjerice mahune stoje deset i osam kuna, ovisno o vrsti, rajčica šest za kilogram koliko je i cijena luka. Krumpir stoji pet, baš kao i mrkva, ili vezica zelenja za juhu...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike