Regija
STEČAJNA IMOVINA PAN-TRGOVINE

274.000 litara rakije
još uvijek čeka kupca
Objavljeno 3. kolovoza, 2016.

ĐAKOVO/SLAVONSKI BROD - Ni nakon više od godinu i pol nije prodana jedina stečajna masa đakovačkog trgovačkog poduzeća Pan-Trgovine - 274.000 litara alkohola, većinom voćnih rakija, a što se nalaze u trošarinskom skladištu u Slavonskom Brodu, u Ulici Mile Budaka bb. Ležanje u njemu ne podliježe naplati trošarine, a koja će, u slučaju prodaje, odnosno izlaska iz skladišta biti - 42 kune po litri.

Prevelike količine

Tu neobičnu stečajnu masu prodaje već treći stečajni upravitelj u Pan-Trgovini, Zoran Subotić, koji, kao ni njegova dva prethodnika, u svojoj dosadašnjoj praksi nije imao takav nesvakidašnji predmet prodaje. Stečajnu imovinu danas je ionako teško prodati, unovčiti, a kamoli takvog sadržaja. Istina, u ovih godinu i pol znalo je biti interesa, no prevelike su to količine.

– Imali smo više krugova prodaje, i upite, i ponude, i pozive, poslao sam mailove na više od 100 adresa s upitom o zainteresiranosti, no pravih kupaca i dalje nema - kaže Subotić.

Krajnjeg roka za prodaju rakije nema.

– Dok se ne proda! Prevelike su to količine alkohola i na području Hrvatske, očito, dovoljno jakog, velikog igrača za to nema. Da vam dočaram te količine – nogometno je to igralište puno bačava s rakijom - kaže Subotić. Istina, dobivena je ponuda zainteresiranog kupca iz Požege u ime stranog kupca koji je za svih 274.000 litara nudio cijenu od milijun i pol kuna, no to je premala cijena u odnosu na procijenjenu vrijednost. Kupac iz Požege nemjeravao je svu rakiju prenijeti u svoje trošarinsko skladište.

– Očito, u Hrvatskoj nema nikoga tko bi dao ozbiljniju cijenu za tu rakiju - kaže Subotić. Početkom godine angažirana je sudska vještakinja za voćarstvo koja je procijenila početne cijene rakije po vrstama.

Na vidiku pregovori

Tada je izbačena početna cijena lozovače od 28,84 kn/l, viljamovke (53.269 litara) od 50,20 kuna, kruškovače od miješane kruške (73.807 litara) 40,20 kn/l, jabukovače (133.891 litra) 18,20 kn/l, višnjevače (više od 4300 litara) 70,20 kn/l, breskovače (neznatnih 38 litara) 50,20 kn/l, a početna cijena špirita, kojeg je 872 litre, iznosi 23,20 kuna po litri. Iz tih brojki razvidno je da je u pitanju višemilijunska vrijednost rakije. Još kada se tome doda plaćanje trošarina, cijena dodatno skače.

S druge strane, ta je rakija jedina imovina stečajnog dužnika iz čije prodaje ide namirenje tražbina. Radnici, njih 343, vjerovnici prvog višeg isplatnog reda, potražuju na ime neisplaćenih plaća i drugih prava iz radnog odnosa, kaže Subotić, 5,88 milijuna kuna.

- Tražbine drugog višeg isplatnog reda utvrđene su u visini od 92,628.021 kunu, a najveća tražbina potraživanje je Pan-Trgoprometa d.d. s osnova zakupnine i drugog u iznosu od 51.305.000 kuna, dodaje Subotić. Tražbina Ministarstva financija utvrđena je u iznosu od 12,09 milijuna kuna. Ipak, kaže Subotić, na vidiku su pregovori s jednim zainteresiranim kupcem s kojim se počelo pregovarati oko sklapanja predugovora i ugovora, pa rješenja za “nogometno igralište puno bačava s rakijom”, a time i radnička potraživanja, možda ipak ima.

Suzana ŽUPAN
Rastu troškovi čuvanja

Kako vrijeme prolazi, a do prodaje rakije ne dolazi, stečajni upravitelj Zoran Subotić ističe problem troškova čuvanja te stečajne imovine - neadekvatnog skladištenja, što s vremenom utječe na kvalitetu robe. Rakija je, naime, uskladištena u plastičnim bačvama i inoks-spremnicima.

Možda ste propustili...

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike