Novosti
LIJEČNICI U STRAHU

Narkomanka pokušala ugušiti liječnicu kako bi došla do lijekova
Objavljeno 2. kolovoza, 2016.
Struka upozorava da je nužna promjena načina liječenja ovisnika

U osječkom Domu zdravlja u nedjelju poslijepodne ovisnica o drogama napala je dežurnu liječnicu pokušavši ju ugušiti.

Zbog napada 33-godišnja je liječnica (podaci poznati redakciji), zadobivši modricu na vratu od gušenja i grube ogrebotine, pretrpjela i svojevrsnu psihičku traumu na radnom mjestu. Prepričala nam je događaj, koji je završio dolaskom policije.

- Dobro sam koliko se dobro mogu osjećati u toj situaciji, a sve me još boli i peče. U detalje ne mogu ići jer je u tijeku kriminalistička obrada. Medicinska sestra i ja bile smo u dežurstvu kada je došla pacijentica kojoj nisam mogla izdati željenu terapiju. Počela me gušiti, grebala me je po vratu, svi smo bili u šoku jer nismo očekivali da će tako reagirati kad sam joj rekla da joj ne mogu u dežurstvu izdati terapiju i da joj to može učiniti njezina odabrana liječnica obiteljske medicine - ispričala je za Glas Slavonije 33-godišnja liječnica, koja je, uz pomoć medicinske sestre, uspjela odvojiti pomahnitalu ženu od sebe i istjerati je iz ordinacije. Pozvana je policija, koja je odvela napadačicu, a liječnica je potom pomoć potražila u osječkom Kliničkom bolničkom centru. Neslužbeno doznajemo da je ovisnica potom pravila nered i u bolničkim prostorijama te da je ponovo odvedena u policiju. Ono što zabrinjava jest to što nije isključena mogućnost prijenosa hepatitisa, jer je riječ o ovisnici kod koje je, kao i općenito u toj populaciji, moguća zaraza hepatitisom. Taj podatak 33-godišnja liječnica nije željela ni potvrditi ni demantirati.

Ovo nije prvi napad

Kaže kako nije rijetkost da, u nedostatku zaštitarske službe, pacijenti katkad izgube kontrolu. Inače, navodno ovo nije prvi napad M.D. na liječnika, a nedavno se navodno jedna liječnica zaključala u toalet sve dok ovisnica nije otišla iz ordinacije. Zbog toga i sličnih situacija ogorčeni su brojni liječnici, koji se smatraju ugroženima, a među njima je i napadnuta liječnica.

- Doživjela sam lupanje šakom po stolu, otvaranje vrata nogom i slične stvari i mi liječnici doista smo na prvoj crti, ugroženi i fizički i verbalno. Pacijenti se doslovce iživljavaju na nama na sve moguće načine i vjerujem da bi situacija bila drukčija da imamo zaštitarsku službu, koja bi nas štitila. Da je vidjela muškarca kraj nas dvije žene, napadačica bi vjerojatno odustala, a ovako me počela gušiti i grepsti. Tko zna što bi bilo da je nismo uspjele odvojiti - ispričala je naša sugovornica, kojoj ovisnica nije otprije poznata, a procjenjuje da je riječ o osobi od 40 godina.

Dr. Miroslav Sikora, ravnatelj osječkog Doma zdravlja, nakon nemilog događaja kaže da ozbiljno razmatraju uvođenje zaštitarske službe u dežurstvu i tijekom dana. Naime, zbog provala i prakse da beskućnici borave u prostorijama centralne zgrade Doma zdravlja uvedena je zaštitarska služba tijekom noći. No, s obzirom na nedjeljni incident, čini se da to nije nipošto dovoljno, a sudeći prema riječima dr. Sikore, nije dovoljna ni zaštitarska služba.

Zaštitari i po danu?

- Ovaj je događaj, nažalost, kulminacija onoga na što upozoravamo, a to je nužna promjena načina liječenja ovisnika. U ordinacijama obiteljske medicine i u dežurstvima doživljavamo neugodne situacije i nedavno smo poslali dopis Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje za osmišljavanje novog modela terapije, u centrima za liječenje ovisnosti ili negdje drugdje. Ne želimo im uskratiti zdravstvenu skrb jer moraju dobiti svoje lijekove, no trenutni model očito nije dobar i u nedjelju je rezultirao fizičkim napadom - zaključio je dr. Sikora, dodavši da je cijelo vrijeme u kontaktu s napadnutom liječnicom, kojoj će, kaže, biti pružena sva zaštita i pravna pomoć.

Pomoć će mladoj liječnici, ali i svim liječnicima koji bi se mogli naći na meti agresivnih pacijenata, pružiti i Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), čija predsjednica, dr. Vikica Krolo, kaže da je već u nedjelju navečer poslan dopis HZZO-u i Ministarstvu zdravlja, ali i svim domovima zdravlja da se hitno uvede zaštitarska služba u dežurstvu. Kad je u pitanju Kazneni zakon, prema kojemu liječnici nisu zaštićeni jer se napad na njih ne tretira kao napad na službenu osobu, dr. Krolo kaže da su liječnici poluzaštićeni, jer, iako nisu službene osobe, prijavljuju napade u vezi s kojima policija postupa po službenoj dužnosti.

- Liječnik ne mora osobno podizati tužbu i to je nova promjena u zakonskim propisima, no da postoji zaštitarska služba, napada ili ne bi bilo, ili bi ih bilo manje. Nije lako raditi sa psihičkim bolesnicima ili narkomanima i u svojoj sam se privatnoj ordinaciji još prije povezala sa zaštitarskom službom, imam kamere i u slučaju napada u kratkom roku služba reagira. Iako je teško reći bi li se zaštitari mogli organizirati ispred svih liječničkih ordinacija, u dežurstvu su preporučljive - rekla je dr. Krolo.

Iako smo pokušali dobiti odgovor od PU osječko-baranjske te Ministarstva zdravlja, do zaključenja ovog broja odgovori nisu stigli.

Marija MIHELIĆ

Dr. Leonardo Bessan

Dom zdravlja Rijeka

Mi smo službene osobe samo u trenutku pregleda i to je loše

Vijest o osječkom nedjeljnom incidentu dospjela je čak i do Rijeke, točnije, tamošnjeg Doma zdravlja. Koncesionar, dr. Leonardo Bressan rekao je kako je osobno bio nekoliko puta u situaciji da je o agresivnim pacijentima obavijestio policiju, bez podnošenja prijave.

- Policija bi potom otišla do pacijenta i upozorila ga na činjenice da se takvo što ne smije ponoviti i doista se nije ponovilo. Imamo i mi ovisnika koji negoduju ako zbog nekog razloga ne mogu dobiti terapiju i do sada je sve ostalo na verbalnoj razini, bez fizičkog napada. Problem je u tome što se takve situacije kakve je doživjela osječka kolegica događaju češće ženama nego muškarcima. Kad agresivni pacijent vidi žensku osobu, pomisli da će s njom lako izići na kraj, a ograđuje se kod muških osoba. Problem je i u tome što smo mi službene osobe u trenutku obavljanja djelatnosti, ali ne i izvan toga te policija ne reagira - poručio je Bressan.

HLK ZATRAŽIO IZMJENU KAZNENOG ZAKONA

Nakon nedavnog napada na liječnika u Zadru Hrvatska liječnička komora, točnije, njezin predsjednik, dr. Trpimir Goluža, izjavila je da će se zatražiti izmjena 87. i 315. članka Kaznenog zakona, prema kojima napad na liječnike nije kvalificiran napadom na službene osobe. Također, mediji su prenijeli kako je Komora spremna predložiti i dopune pojedinih inkriminacija Kaznenog zakona kako bi se za napadače propisale teže posljedice u slučaju kaznenog djela prema liječnicima, točnije, u slučaju prijetnje, nametljivog ponašanja pa sve do ozljeda različitih kvalifikacija.

napadi

LIJEČNICI SE U STRAHU OD PACIJENATA ZAKLJUČAVAJU U TOALET

Možda ste propustili...