Regija
NOVAC OSIGURAN

Najesen centar konjogojstva
“Konji bijelci” u Babinoj Gredi
Objavljeno 2. kolovoza, 2016.

Babina Greda nadaleko je poznata po uzgoju konja lipicanske pasmine. Stihovi stare narodne pjesme “Konji bijelci, konji bijelci, to su Babogredci” imaju pokriće i kod današnje generacije Babogredaca, jer tradicija koju su davno započeli tadašnji konjogojci uspješno se nastavlja. A svoju ljubav prema tim plemenitim životinjama Općina je odlučila dići na višu razinu, pretvoriti je u prepoznatljivi turistički proizvod i u Babinu Gredu privući brojne posjetitelje. I omogućiti im cjelodnevni boravak i druženje s konjima, uz bogate i atraktivne popratne sadržaje. A njihov trud prepoznalo je i Ministarstvo turizma koje s nešto više od 6,5 milijuna kuna sufinancira 19 razvojnih projekata centara za posjetitelje na više lokacija u Hrvatskoj. Cilj programa razvoja javne turističke infrastrukture je poticanje konkurentnosti hrvatskog turizma uz afirmaciju Hrvatske kao jedne od vodećih međunarodnih turističkih destinacija. Riječ je o nepovratnim sredstvima namijenjenim za izradu projektne dokumentacije i kapitalna ulaganja (izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju ili adaptaciju i opremanje) centara za posjetitelje.

Među njima je i Interpretacijski centar konjogojstva “Konji bijelci” u Babinoj Gredi, za koji je odobreno 300 tisuća kuna. Općina će uložiti 500.000 kuna vlastitih sredstava, a projekt obuhvaća multimedijalnu dvoranu s velikim LED ekranima, suvenirnicu, interaktivni pult, ugostiteljski objekt na hipodromu... Ondje će vikendima moći dolaziti obitelji s djecom, vidjeti mali zoopark domaćih životinja, jahati konje i ponije, kušati desetak babogredskih autohtonih jela. Babogredci su odlučili oživjeti i ljudima približiti bogati dio kulturne i gastronomske ponude svoga kraja... Interpretacijski centar bit će sagrađen na hipodromu, a obuhvatit će čitaonicu Ritić i objekte konjogojske udruge.

- Novac je osiguran i krenuli smo u realizaciju tog vrlo zanimljivog i prije svega korisnog projekta, koji će posjetiteljima približiti konjogojstvo i pružati brojne mogućnosti. Neiskorišteni kapital koji imamo u selu želimo aktivirati i staviti u funkciju i ponuditi ga na korištenje, prije svega djeci iz cijele Slavonije za školu u prirodi. Ondje će doista moći uživati u brojnim sadržajima, puno toga naučiti, informirati se, u edukativnim radionicama poticati svoju kreativnost - kaže babogredski načelnik Josip Krnić.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

500

tisuća kuna vlastitih sredstava ulaže Općina

I TERAPIJSKO JAHANJE

Načelnik dodaje da se pri izradi projekta vodilo računa i o zdravstvenom dijelu, pa će djeci s posebnim potrebama biti omogućeno terapijsko jahanje. Radovi su se zahuktali, a Centar bi trebao biti završen do početka studenoga.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike