Mozaik
7. FESTIVAL TRSAT

“Sve je bio dobar san” - pobjednik festivala hrvatskih katoličkih filmova
Objavljeno 2. kolovoza, 2016.

Film “Sve je bio dobar san”, redatelja Branka Ištvančića i producenta Antuna Ivankovića, apsolutni je pobjednik 7. Festivala hrvatskih katoličkih filmova Trsat 2016.! Pred prepunim klaustrom franjevačkog samostana, na festivalu održanom proteklog vikenda u Rijeci, tom je filmu naime, dodijeljeno veliko priznanje, točnije dobio je tri nagrade – Grand Prix za najbolji film festivala, nagradu za najbolju režiju i nagradu za najbolju glazbu.

– Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac “Sve je bio dobar san” nije samo film s pričom iz početka Domovinskog rata, već je to prikaz plemenitog htjenja i svojevrsnog križnog puta mladića koji se žrtvovao za stvar u koju je vjerovao. Vjera i žrtva snažno dominiraju pričom ovog filma i tjeraju svakog gledatelja da proživi tragediju ubijenog sina i ožalošćene majke u potrazi za njegovim kostima. Ima u tom filmu puno biblijskog što će nas navesti na razmišljanja o ovoj priči i njenim sudionicima – navedeno je u obrazloženju festivalskog žirija. Govoreći o nagradi Branku Ištvančiću, kojeg je žiri jednoglasno proglasio najboljim redateljem, producent Ivanković iz Udruge dr. Ante Starčević u Tovarniku kaže kako je navedenim filmom Ištvančić “ne samo potvrdio svoj status jednog od najboljih hrvatskih suvremenih dokumentarista, već je napravio značajni iskorak naprijed.”

–Slobodno se može reći da je ovo dosad njegov najbolji dokumentarac u kojem je iskazao svoje autorsko sazrijevanje – ustvrdio je Ivanković, podsjećajući kako nagrađeni redatelj u tom filmu, kojeg je sa svojim suradnicima ostvario na najvišoj umjetničkoj razini, “prati dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegova promišljanja, tragiku ljudske humanosti i srpska zvjerstva u Vukovaru te mučeničku smrt tog mladića na Ovčari”. Sve je to iskazano, dodaje, kroz emotivnu vizuru njegove majke Lyliane Fournier koja u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svog sina i dostojno ga pokopala.

– Oduševljava način na koji Ištvančić svoju junakinju vodi kroz film, precizno gradi atmosferu tužne priče u kojoj povremeno bljesnu iskrice radosnog sjećanja i vedrine uspomena. Ištvančić također, besprijekorno vodi i svoje suradnike kroz film koji vrhunski odrađuju zadatke dajući ono najbolje od svog umijeća. Taj film sjaji kao zvijezda vodilja koju treba sljediti u budućim filmskim ostvarenjima na teme vezane za Domovinski rat. Uspostavljeni su, naime, visoki kriterij za buduće filmove na slične teme – zaključio je producent Antun Ivanković po povratku s festivala u Rijeci. Redatelj Ištvančić kratko je jučer rekao kako nagrade doživljava velikim priznajem svom radu na potresnom filmu.

Za isti film nagrađen je i najbolji skladatelj Dalibor Grubačević. Producent navodi kako je riječ o originalnoj glazbi filma o križnom putu plemenitog mladog Francuza i hrvatskog dragovoljca, kao i tužnom putu njegove majke prema mjestu zločina, što je Grubačević popratio “nadahnutom i nenemetljivom glazbom koja je sjajno dočaravala atmosferu jedne tragedije.”

– Iako je skladatelj ovdje bio instrumentalistički asket, emotivnost njegovih melodija i nota prštala je emocijama majke u potrazi za zemnim ostacima svog sina – dodao je producent.

Sanja BUTIGAN

simbolika

TO JE PRIKAZ SVOJEVRSNOG KRIŽNOG PUTA

PUT NA FESTIVALE DILJEM EUROPE

Producent Ivanković kaže kako je dokumetarac “Sve je bio dobar san” krenuo na festivale. Nagrade na Trsatu 2016. prve su osvojene, no film je u Francuskoj na 35. URTI Grand Prixu nedavno u konkurenciji 600-tinjak filmova bio uvršten među 10 finalista za autorski dokumentarac. Film je uvršten u natjecateljski i glavni službeni program na 1. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beyond the Borders koji će se održati na otoku Castellorizo u Grčkoj od 28. kolovoza do 3. rujna. Slijede i projekcije u BiH (Sarajevo, Mostar, Međugorje). Film se prikazuje u hrvatskim kinima.

Najčitanije iz rubrike