Osijek
IZ TVRTKE DIMNJAK UPOZORAVAJU:

Svaka četvrta stranka
odbija pustiti dimnjačara
da pregleda dimnjak!
Objavljeno 1. kolovoza, 2016.
U slučaju ignoriranja opomene, predviđena kazna iznosi do 500 kuna

Koncesionar za obavljanje dimnjačarskih poslova u Osijeku, tvrtka Dimnjak, u prošloj godini ostvarila je prihod, od obavljanje ove koncesijske djelatnosti, nešto manje od 2,3 milijuna kuna. Od tog iznosa Gradu Osijeku na temelju sklopljenog ugovora o koncesiji isplatili su 194 tisuće kuna godišnje naknade. To je jedna od viših koncesija iz ove djelatnosti na razini Hrvatske.

Iz izvješća su razvidne dvije situacije s kojima se u svome poslovanju susreću dimnjačari na terenu. Naime, velik je postotak kućanstava koja odbijaju pustiti dimnjačara da obavi pregled. Naime, svaka četvrta stranka (28 posto) odbija pustiti dimnjačara! S obzirom na to da je djelatnost dimnjačarstva regulirana Zakonom o komunalnoj djelatnosti, u ovoj tvrtki su “odbijače” dužni prijaviti Gradu Osijeku, odnosno nadležnom komunalnom odjelu. Ta služba takvima šalje opomene, a oglušivanje na to znači prekrašajni postupak, gdje se kazna može popeti i do 500 kuna. Znatno više nego što je cijena pregleda dimovodne instalacije.

I oni vlasnici kuća ili stanova kod kojih se uoče nepravilnosti moraju shvatiti da ih moraju i otkloniti. O njima, kada je riječ o plinskim trošilima, Dimnjak izvještava disributera, u slučaju Osijeka to je HEP plin. Razlog tome je jednostavan, i dimnjak je naime sastavni dio plinske instalacije.

- Ovo nije zato što tako želi Dimnjak, Grad Osijek ili što je to odredba nekog zakona, prije svega ovo valja gledati kao sprečavanje mogućih negativnih posljedica - upozorit će Dejan Lončarić, iz tvrtke Dimnjak.

Podsjetimo stoga da se dimnjaci za trajanja ložišne sezone (rujan - svibanj), ovisno o energentu, pregledavaju u rasponu od jednom mjesečno (kruta i tekuća goriva) do jednom u dvije godine (plinska trošila klase C). No važno je znati da ni dimnjaci koji nisu u uporabi nisu izuzeti od pregleda - jednom godišnje.

Dario KUŠTRO

19

požara u dimnjacima zabilježeno je u 2015. godini. Svi kod korisnika koji su odbili uslugu pregleda.

Možda ste propustili...

UPOZNAJ SVOG BUDUĆEG POSLODAVCA

Otkrij svoj put na Career Dayu 2024.

DANI EUROPE NA PRAVNOM FAKULTETU

U fokusu izbori članova u Europski parlament

UZ STRUČNO VODSTVO RAMONE ANE DAVIDOVIĆ

Šetali se i upoznali osječke divove

Najčitanije iz rubrike